Foto: PantherMedia / Scanpix
Reisimine
30. juuni 2017, 19:54

IGAL MAAL OMAD KOMBED: reisisellid jagavad oma suurimaid kultuurišoki elamusi (2)

Need, kes armastavad kaugetes maades reisida, uurivad sageli põhjalikult tausta nii reisisihtkoha vaatamisväärsuste kui kohalike kommete kohta. Muidu võib juhtuda nii nagu neil ränduritel, kes Redditis oma huvitavaid kogemusi jagasid. Tõsi küll, vahel ei päästa piinlikust või lihtsalt üllatusmomendist ka korralik ettevalmistus.

1. Vesi ja rohelus

"Mina läksin kuivalt maalt (Austraaliast) Ameerikasse Ohiosse ja märkasin korraga, et kõik on roheline. Veelgi enam, kui vajad vett, siis kaevad lihtsalt maasse augu!"

2. Fuhh, paljad jalad!

"Uus-Meremaal on käivad inimesed IGAL POOL paljajalu. Paljasjalgsed on Starbucksis, kaubamajas, ühistranspordis, tänavatel. Ilma kingade ja sokkideta."

3. Nagu maarotid

"Ma elan Hollandis. Mind ümbritseb igal pool vesi. Meri, kanalid ja veeteed, mis talude vahel põldusid eraldavad. Esimene kord, kui Iowa osariiki külastasin ja seal ringi sõitsin, läks paar päeva aega, enne kui sain aru, et põldude ja heinamaade vahel pole vett. Mõni jõgi, jah, aga muidu põhimõtteliselt ainult lage mullamaa. Korraks oli tegelikult täitsa kõhe tunne."

4. Nähtamatus

"Ma lugesin internetist, teadsin, kuidas korrektselt riietuda ja ohtusid vältida. Teadsin ka, et lääne naisena võin kogeda teatud määral ahistamist. Aga mida ma üldse ei teadnud, oli see, et tegelikult ei olnud mind pärast teretamist kohalike meeste jaoks enam justkui olemaski! Pärast tervitusi rääkisid nad ainult minu (meessoost) kaaslasega. Isegi kui nad esitasid küsimuse, millele mina teadsin vastust ja tema mitte, ignoreeriti mind edasi."

5. Texases on kõik suurem

"Texase osariik on ainus koht Ameerikas, mida olen külastanud. Kõik on nii suurtes kogustes! Me läksime Sonicusse [Sonic on kiirtoidukett - toim.] ja ma tellisin keskmise joogi. See oli TOHUTU. Järgmine kord tellisin väikese ja see oli ikka palju jurakam, kui arvasin. Veetsin Texases ühe nädalavahetuse ja võtsin mingi 3 kilo juurde."

6. Hiina peldik

"Hiina kempsud on lihtsalt augud põrandas. Maapiirkonnas on see veel hullem. Seal pole seinu vahel ja siis vahite üksteist kükitamas. Kõik kukub haisvasse auku, kus näed kogu seda s***a."

7. Ega Korea peldik parem pole

"Paljudes Korea piirkondades on nii vilets torusüsteem, et vetsupaberit potti visata ei maksa. Selleks oli neil siis omaette korv. Mõnikord käis hais ikka üle pea."

8. Kui kena!

"Norrakad peavad auto ülekäiguraja juures kinni. Isegi kui sebra juures foori pole."

9. Väikestviisi kuulsus

"Mind koheldi valge nahavärvi tõttu mõnedes Aasia paikades vahel kui mingit prominenti. Suvalised võõrad tulid mu juurde ja kiitsid, et olen "nii kena" (seda tegid, muide, nii mehed kui naised). Peaaegu kõik, kellega neis kohtades suhtlesid, tahtsid kangesti mind paari panna kas oma tütre, sõbra või ka iseendaga."

10. Maapoiss suures linnas

"Ma elan Inglise maapiirkonnas, nii et olen harjunud iga päev igal pool väga palju rohelust nägema (põllud, pargid, metsad). Ma ei reisi just palju, nii et pea kogu aeg on mu ümber loodus. Kui jõudsime Berliini, oli väga kummastav näha lõputuid halle ja pruune maju ja ehitusplatse."