iPhone - esimese generatsiooni nutitelefon.Foto: VIDA PRESS
Tehnika
29. juuni 2017, 14:57

ÕNNE! Ikooniks kujunenud iPhone saab kümneaastaseks

Sel nädalal saab kümneaastaseks Apple Inci iPhone, mis konarlikust stardist hoolimata tegi nutiseadete vallas revolutsiooni ning paneb täna mõtlema – kuhu edasi?

Reutersi teatel on Apple alates 29. juunist 2007 müünud rohkem kui miljard iPhone'i. Ent kõige esimesel polnud App Store'i, see töötas vaid ühes võrgus ja oli tänastega võrreldes kaunis piiratud.

Kuna esimese iPhone'i müük kulges loiult, langetas Apple pühademüügi nimel hinda poole võrra.

"IPhone'i esimese aasta ärimudel oli katastroof," sõnas Apple'i üks arendajaid Tony Fadell.

Pikemad sammud võttis iPhone sisse aastal 2008, kui ilmus App Store, mis võimaldas arendajatel teha ja levitada oma mobiilirakendusi ja Apple'il sellelt teenida.

Kümme aastat hiljem moodustab just teenustelt saadav kasum olulisima osa Apple'i kasvust ja tõi mullu sisse 24,3 miljardit dollarit.

Kümnenda aastapäeva puhul ootavad fännid ja investorid nüüd iPhone 8-t, eeldatavasti ilmub see sügisel. Ning küsivad endalt: kas sel on piisavalt uusi omadusi, et tõmmata ka uut põlvkonda just Apple'i poole?

Kümme aastat tagasi valitsesid turgu BlackBerry ja Microsofti seadmed. Täna võistleb iPhone turul Androidi operatsioonisüsteemiga, mida kannavad Samsung ja paljud teised tootjad. Enamik tänaseid nutitelefoni töötabki Androidi peal – aga turult lõikab tänini enim kasu just Apple.