Foto: VIDA PRESS
Tehnika
1. juuli 2017, 08:22

OH SEDA ÜLLATUST: nutitelefon teeb lolliks (3)

Sätid end raamatukogu lugemistuppa sisse, et sobivas keskkonnas segamatult tegeleda oma ülikoolilõputööga, maalib Lifehacker. Õnnetuseks ei vabanenud sa oma suurimast segajast: nutitelefonist. Selle väljalülitamine aitaks sul segajast vabaneda. Või peaksid selle lausa aknast välja viskama ... no pigem lihtsalt koju jätma.

Nii soovitab Chicago ülikool. Seal on leitud, et nutitelefoni lähedalhoidmine mitte ainult ei sega sul ülesande täitmist, vaid ka vähendab su võimet tulla toime keerukamate kognitiivsete toimingutega nagu meeldejätmine ja andmete töötlemine. Ja kognitiivne võimekus on kõige väiksem neil inimestel, kes on kõige rohkem oma nutitelefonist sõltuvad – ehk siis sisuliselt kõigil.

Teadlased palusid katsealustel hoida vaigistatud telefoni laual nähtaval kohal, taskus või kotis või siis üldsegi eraldi ruumis. Siis sooritasid katsealused arvutil teste, mõõtmaks kognitiivset võimekust: nii töömälu võimekust (info püsiv salvestamine) kui voolavat intelligentsust (jooksvate küsimuste lahendamine).

"Uuring tõi välja nutitelefonide igapäevaellu lõimumise eeldatavasti kuluka kõrvalefekti: nutitelefonist ajendatud "aju äravoolu"," teatasid teadlased, viidates, et mõlema eeltoodud kognitiivse võimekuse testi puhul vähendas nutitelefoni lähedus tulemusi.

Probleem on sisuliselt lihtne: su ajul on raske eesmärgi juures püsida, kui osa kognitiivsest võimekusest pühendub juuresolevale ja näppimist anuvale telefonile. Kui telefonile tekib sõnumimärguanne, siis mõtleb aju, kas tegu on tekstiteatega sõbralt või e-mailiga ülemuselt ning nii segatakse peaeesmärgi saavutamist.

Ehk veelgi lihtsamalt: kui sul on vaja mingit ülesannet hästi sooritada, siis on abiks, kui nutiseade pole läheduses.