Tesla juht Elon Musk firma Fremonti tehases. Foto: VIDA PRESS
Tehnika
27. juuni 2017, 09:42

Millised on Eesti šansid Tesla gigatehas endale saada?

Tuleb välja, et näiteks hollandlased hindavad Pakri poolsaart üheks viiest sobivaimast asupaigast Tesla Gigafactory'le. 

USA auto- ja akutootja Tesla teatab tänavu eeldatavasti, millisesse Euroopa riiki rajatakse uus Tesla hiigelvabrik. Nii mõnigi meie maailmajao riik tahaks miljardite dollarite suurust ja majandusele vägagi kenasti mõjuvat investeeringut endale saada. Kevadel alustas Tesla meelitamise kampaaniat ka Eesti, täpsemalt küll Pakri teadus- ja tööstuspark.

"Kui Tesla oleks riik, oleks see tõenäoliselt Eesti," öeldakse kampaania kodulehel teslacountry.com.

Hollandi väljaanne FD koostas äsja enda andmetele tuginedes ülevaate viiest kõige sobivamast asupaigast Tesla tööstuspargile. Hollandlased ise tahaksid panustada Tilburgis tegutseva 50 000-ruutmeetrise tehase laiendamisele. Teiste sobivaimate kohtadena aga analüüsitakse Trollhättanit Rootsis, Vaasat Soomes, Kruonist Leedus ja Pakri poolsaart Eestis.

Eesti puhul viidatakse plussidena näiteks sellele, et siin on esimese riigina seadustatud isesõitvate autode testimine, lisaks tuuakse välja ideaalne asukoht Skandinaavia ja Venemaa lähistel. Miinusena viidatakse autotootmise puudumisele.

"Pakri on TOP5 asukoht Tesla Gigafactory jaoks," juubeldab teslacounty.com. "Me pole küll neutraalsed hindama, aga see näitab selgelt, et Pakril on peamised kriteeriumid täidetud ja puuduvad takistused, et täita Gigafactory vajadused."