Tuhkana rand Foto: Valmar Voolaid
Inimesed
20. juuni 2017, 04:00

KUULSUS KUTUSB KÜLLA I Karol Kuntsel soovitab: MIDA TEHA SAAREMAAL? (2)

Liivaluiteis Tuhkuna rand. Valusvaikne Koigi raba. Pannkoogid ja ahvenafilee Illiku laiul. Kõik kolm märksõna on seotud Vanemuise näitleja Karol Kuntseli, Orissaare poisi lapsepõlvega. Vähimalgi võimalusel on ta suviti Saaremaal ja naudib seda kõike täiest hingest: nii pannkooke moosiga kui ka ahvenapüüki rabajärvel.

Illiku laid Orissaares

"Väga tore koht, kus on suviti Illiku laiu päevad," kiidab Karol. "Seal saab väga häid pannkooke, mida minu vend sealses jahisadamas küpsetab! Mul on selle paigaga väga isiklik suhe, sest mu ema on jahisadamas aastaid toimetanud. Igal suvel avavad nad koos mu vennaga väikese kohviku Kalda kohvik."

Karoli sõnul läheb perekonnakohvikus käiku perekonnaretsept, mille järgi valmistatud kookidega on näitleja Kuntsel kodusaarel suureks kasvanud. "Ütleme nii, et olen neid päris palju söönud elu jooksul," muigab Karol. "Kalda kohvikust saab ka väga head ahvenafileed!"

Karol lisab, et Illiku laiul on muudki põnevat: vanast paadivabrikust on nüüdseks saanud Piidivabrik, kus peetakse pidusid. "Lisaks korraldab mu vend seal 1. juulil väikese minitriatloni! Aga Illiku päevad on Illiku laiul Orissaares juuli viimasel nädalavahetusel."

Tuhkana rand

"Imeilus liivarand Saaremaa rannikul, Leisi taga," juhatab Karol Saaremaale tulijaid Põhja-Saaremaale Tuhkana randa, mis on tema sõnul üks parimaid ujumiskohti sealpool saart.

Tuhkana rand Foto: Valmar Voolaid

"See on suur ja mõnus luidetega liivarand. Ma ikka vahel käin seal, sest Orissaare kandis liivarandu väga ei ole. Tuhkana on vahva koht, kuhu piknikuasjad kaasa võtta ja päevaks sõita. Sel suvel pole ma sinna veel aga tõesti jõudnud."

Nende rõõmuks, kes tahavad kohe ujuma viskuda, läheb Tuhkana rannas vesi suhteliselt kiiresti sügavaks. Need aga, kes looduse stiihiat imetleda ihkavad, peaksid tuule suunda jälgima: kui põhjatuul hoo sisse võtab, on Tuhkanal vaatepilt lainemöllust kiire tulema.

Koigi raba

"Olgem ausad, see on raba nagu iga teine raba, aga mulle on see tähtis paik, lapsepõlvega väga seotud," tunnistab Karol. "Seal on tore laudtee, vaatetorn ja järved. Koigi rabajärve peal olen lapsest saati igal suvel kalal käinud. Ega me tohutud kalamehed ole olnud, pigem ikka hobi korras ahvenat ja haugi püüdnud."

Koigi raba Foto: Valmar Voolaid

Rabalaukaid, mis esimest korda rappa minejaid pelutavad, Karol ei pelga. "Ma tean, milline laugas välja näeb ja tean, et sinna astuda ei tohi. Raba ei maksa karta, mulle mõjub see hästi rahulikult. Alati. Minu jaoks on raba väga mõnus koht, kuigi seal võib teinekord olla väga palju sääski."

Muuseas, rahvasuus levinud legend Koigi rabajärve maetud aaretest, mida vahel end näitavad vaimud valvavad. Karol on siiani kuulsal rabajärvel siiski üksnes ahvenaid-hauge kohanud, vaime mitte.