Toila-Oru parkFoto: Aldo Luud
Reisimine
14. juuni 2017, 04:00

KUULSUS KUTSUB KÜLLA | Tanja Mihhailova-Saar soovitab: mida teha Ida-Virumaal?

"Esimene koht, kuhu ma Ida-Virumaa külalised läkitaksin, on ilmselt see, mida enamik kohalikke ütleb: Toila park," naeratab laulja Tanja Mihhailova-Saar, Kohtla-Järve tüdruk. Tõsi, Jõhvis ja Kohtla-Järvel pole ilmselt inimest, kes ei oleks kas või korra sest paigast, kus asus esimese Eesti vabariigi presidendi suveresidents, läbi kõndinud. Kõik kohalikud on selle tohutult suure pargi servast servani läbi uurinud.

Toila-Oru park

"Meie perele on see kõige rohkem külastatud looduskoht Ida-Virus," tunnistab Tanja. "Seal on mererand, seal on väga kaunis park ja ohtralt kontserte.

Olen seal eri põhjustel käinud väga tihti – kas siis rannas või üritustel. Näiteks vanasti olid seal suurejoonelised kaevurite päevad, kus oli terve Ida-Viru kohal."

Tanja on ka ise kaevurite suurpeol artistina üles astunud ning vabaõhupeo õhkkonda täiel rinnal nautinud.

Toila-Oru park Foto: Aldo Luud

"Mulle meeldis, et kaevurite päev polnud pelgalt täiskasvanute festival, vaid lastel oli ka tohutult palju tegevust," kiidab laulja. "Seal oli põnev nii siis, kui ma seal lapsena käisin, kui ka siis, kui seal esinemas käisin. Väga tore oli!"

Tanja tunnistab, et presidendipark on tal risti-rästi läbi käidud. "Mulle väga meeldib, et saad ühe käiguga teha erinevaid asju: võid jalutada pargis ning sealt otse ka mere äärde minna – kaks ühes," juhatab ta.

"Meres ma väga ujuda ei tihanud, olen juba kord säärane külmavares. Aga päevitasin Toila rannas ikka igal aastal. Lemmiktegevuseks oli mul aga hoopis kiviselt rannajoonelt auguga õnnekivide otsimine. See oli meil eesmärk omaette!"

Kurtna järved

"Tegelikult on Kurtna järved, mida on kokku 42, mulle ka väga südamelähedased," lausub Tanja. "Võib endale lausa ülesande püstitada, et käia ja vaadata kõik need 42 järve üle!" Tanja pole praeguseks veel kõiki Kurtna järvi külastanud, kuid suuremat osa küll.

"Mõni on mul rohkem lemmikum kui teised," naerab ta. "Seal me käisime lihtsalt jalutamas ja järves ujumas. Jajah, isegi minusugune külmavares ujub järvedes rõõmuga. Mis aga Kurtna põnevaks teeb, ongi see, et järvi on seal nii palju!"

Narva-Jõesuu

"Narva-Jõesuu kuurordis on vapustav mererand ja armsad vana kooli suvilad – need on nii toredad," kirjeldab Tanja suvituspaika, millele Peterburi ja Moskva puhkajad juba tsaariajal andsid hellitusnimeks põhjamaa Riviera.

Narva-Jõesuu Foto: Tairo Lutter

Muide Narva-Jõesuu liivarand on pikkuselt Eesti esimene: seda on suisa 7,5 kilomeetri jagu. "Mulle meeldib see paik lihtsalt nii väga!" kinnitab Tanja. "Sinna tasub puhkama minna kas või paariks päevaks, iga kell!"