Foto: VIDA PRESS
Tehnika
31. mai 2017, 12:51

Facebook: Saksamaa valeuudiste tõkestamise plaan tooks kaasa ka pärisuudiste kustutamise (1)

Facebook on kritiseerinud Saksamaa seaduseelnõud, mis sunnib sotsiaalmeediaettevõtteid maksma kuni 50 miljoni euro suurust trahvi, kui nood ei suuda eemaldada vihakõnet ja valeuudiseid. Business Insideri teatel leiab sotsiaalmeediagigant, et nii hakkavad paranoilisemad tehnoloogiafirmad kustutama ka legaalset sisu – vältimaks rasvaseid trahve.

Märtsis tegi Saksa valitsus ettepaneku luua õigusakt, mille kohaselt trahvitaks sotsiaalmeediaettevõtteid, kui nood ei suuda piisavalt kiiresti eemaldada laimavaid või ähvardavaid veebipostitusi. Aprillis kiitis valitsuskabinet plaani heaks, aga otsusena pole see veel jõustunud.

Facebook on nüüd lõpuks reageerinud eelnõule, mis saksa keeli kannab keerukat nime Netzwerkdurchsetzungsgesetz. USA tehnoloogiagigant edastas läinud nädalavahetusel pöördumise, milles öeldakse, et see "ei sobi võitluseks vihakõne ja valeuudiste vastu".

"Seaduseelnõu stimuleerib sellise sisu kustutamist, mis pole selgelt ebaseaduslik, kuna sotsiaalmeediavõrgustikud seisavad silmitsi sedavõrd ebaproportsionaalsete trahvide ohuga," teatas Facebook.

"Efekt oleks selline, et vastutus keerukate õiguslike otsuste üle kanduks riigivõimult erafirmadele. Mitmed õiguseksperdid on leidnud, et eelnõu on vastuolus Saksamaa põhiseadusega ja see ei vasta ka Euroopa Liidu seadustele. Facebook pühendub tööle partnerluses valitsustega ja ühiskonnaga, leidmaks lahendusi, mis muudavad selle eelnõu ebavajalikuks."