Mullu novembris said Bill ja Melinda Gates USA toonaselt presidendilt Barack Obamalt vabaduse medali. Foto: VIDA PRESS
Tehnika
29. mai 2017, 13:21

Bill Gates toetab kõrgtehnoloogilise kempsupoti väljaarendamist

Arengumaades pole sellised avalikud teenused nagu voolav vesi ja kanalisatsioon sageli sugugi iseenesestmõistetavad, kirjutab Business Insider. Nende ressursside nappuse tõttu aga tekivad ebasanitaarsed tingimused, mis võivad ohustada inimelusid. Cranfieldi ülikooli teadlased loodavad sellise olukorra lõpetada veevaba Nano Membrane Toiletiga ehk erilise filtreeriva vetsupotiga.

Leiutisel on inimeste elu paremaksmuutmisel sedavõrd suur potentsiaal, et projekti toetab Bill ja Melinda Gatesi fond. 2010. aastal kaotas Microsofti asutaja Bill Gates teadupärast maailma rikkaima mehe tiitli, paigutades miljardeid dollareid oma varandusest heategevusfondi.

Aga kuidas veevaba kempsupott töötab?

Pärast poti kasutamist suletakse selle kaas. Kogumisanum pöörab end 270 kraadi võrra ja kallab jäätmed alla. Tahked jäätmed kukuvad poti põhja, ladustatakse eraldi kambrikesse ja põletatakse tuhaks.

Jäätmemahutit tuleb üks kord nädalas tühjendada.

Vedelad jäätmed lastakse läbi rea membraanfiltrite. Lõpptulemuseks on puhas vesi, mis voolab eraldi reservuaari. Kuigi vesi pole joogikõlbulik, saab seda kasutada näiteks taimede kastmiseks.

Kuidas see välja näeb, vaata allolevast videost.

 
 
Bill Gates is backing the waterless toilet of the future — here's how it works
The revolutionary Nano Membrane waterless toilet, backed by the Bill and Melinda Gates ...
h