Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
19. mai 2017, 12:45

Kas tead, millega laps internetis tegeleb?

Oskus digimaailmas hakkama saada on tänapäeval hädavajalik ja eeldab õppimist. Et aga oma lapsi õpetada, tuleb vanematel ennastki digimaailma arengutega kursis hoida.

Kui lapse arvutis veedetud aeg kipub üha pikemaks venima ja tikub muutuma probleemiks, siis ei maksa unustada, et eeskuju kasvatab rohkem kui õpetussõnad, juhendab portaal Targalt Internetis: laps jäljendab vanemate käitumist, seega tasub jälgida, kuidas ja kui sageli ise internetis olete, mida seal teete ja millist eeskuju annate.

Teisalt: kui vanemad on ise täiesti arvutikauged inimesed ja väldivadeelistavad nutiseadmeid mitte kasutada, ei peaks nad lapse arvutikasutusse suhtuma kui paratamatusse, mis nüüdisajaga kaasas käib. Selleks, et oma last aidata ja juhendada, tuleb ennastki digimaailma arengutega kursis hoida ja harida end selles,  millised võimalused ja riskid interneti ja nutiseadmete kasutamisega võivad kaasneda.

Reeglid aegsasti paika

Leppige lapsega kokku interneti ja nutiseadmete kasutamise reeglid ning jälgige nende mõlemapoolset täitmist. Kui ostate või annate lapsele kasutada uue nutiseadme, siis leppige kohe kokku selle kasutamise üksikasjad. Kokkulepitud reeglid tuleks koostada vastavalt lapse vanusele järgi janing  ajakohastada neid lapse kasvades, tema oskuste ja teadmiste suurenedes.

Tuvastage veebilehed, mida soovite, et teie laps külastaks. Internetis on palju lapsele eakohaseid ja harivaid veebilehti, mis pakuvad võimalusi õppimiseks ja mängimiseks. Kindlasti tundke huvi lapse tegemiste vastu internetis ja tegutsege digitaalmaailmaski temaga koos: külastage koos veebilehti ja sotsiaalvõrgustikke, mängige mänge, mis talle meeldivad ja rääkige sellest, miks talle mingi keskkond või tegevus võrgus meeldib.

Ka tasub sotsiaalmeedias pädev olla. Tunne huvi, milliseid rakendusi (äppe) ja teenuseid teie laps, aga ka teised pereliikmed ja sõbrad-sugulased kasutavad. Võib juhtuda, et nii mõnegi veebikeskkonna või rakenduse proovimisel hakkate paremini mõistma nii sotsiaalmeediat kui ka põhjust, miks teie laps seda naudib.

Austa lapse privaatsust

 Kui laps on juba selles vanuses, kus ta ise sotsiaalmeedias tegutseb, tasub temaga sealgi seotud olla, aga kindlasti tuleks sel juhul austada tema privaatsust. Arutage lapsega, millisel viisil sooviks tema teie ja teiste pereliikmetega sotsiaalmeedias seotud olla ja millist infot, sealhulgas fotosid ja videoid lapsel endast ja oma pereliikmetest, on tal mõistlik seal jagada. Muidugi arvestage ka ise fotode ja videote üleslaadimisel lapse huvidega, ilmtingimata küsige aga luba teismeliselt, kui tahate midagi temaga seotut internetti üles riputada.

Alati proovige enne mõista, kui hakkate hukka mõistma. Lapsel peab olema teadmine, et ükskõik, mis ka juhtuks –- oma lähedastele saab ta kõigest rääkida oma lähedastele. Kui teil ei ole olemas kohe kõiki vastuseid, saate need välja selgitada –- kohti, kust leida kasulikku infot interneti ja nutivahendite kasutamise kohta, on sealsamas internetis üsna palju.

Igal juhul kandke hoolt selle eest, et laps usaldaks teidoma vanemaid  ja püüaks oma muredele ja küsimustele vastuseid leida ennekõike teienende abiga. 

Abi interneti asjus

www.targaltinternetis.ee

 Tasuta lasteabitelefon  116 111

Veebileht www.lasteabi.ee

Veebikonstaablid: www.politsei.ee/et/nouanded

Pidage alati meeles, et arvuti ega nutivahend ei asenda  lapsevanemat!