Foto: VIDA PRESS
Reisimine
15. mai 2017, 10:14

Rännumees annab nõu: nippe selleks, et reis oleks meeldejääv seiklus

Väljaande GQ kolumnist Bear Grylls märgib, et kui sa tahad reisi, mis elu lõpuni meelde jääb, siis jäta soojamaapuhkus vahele ning võta ette rännak väljaspool oma mugavustsooni. Järgnev on kogenud rännumehe ülevaade sellest, kuidas seigelda nii, et reis oleks meeldivalt meeldejääv.

Mul on olnud elus õnne palju reisida. Lennukid, rongid, autod – rääkimata kuumaõhupallidest, helikopteritest, tsiklitest, kajakitest, langevarjudest, suuskadest, purjekatest, skuutritest ja teistest reisimise vahenditest.

Paljud unistavad luksuslikust puhkusest ja lendamisest esimeses klassis, aga mina usun, et kõige ägedamad reisikogemused ei pea maksma tervet varandust. Kõige imelisem, mida meie maailmal on meile pakkuda, on saadaval pea igaühele, kes on valmis investeerima natuke keskendumist, säästmist, tööd ja kujutlusvõimet.

Rännak on selline, milliseks sa ise selle teed. Minu jaoks seisneb maagia loodusega lähedaseks saamises, uute piiride kogemises ja selle imetlemises, kuidas inimlikud väärtused nii paljusid erinevaid kultuure üheks seovad. Üks mu elu mõjuvamaid reise toimus siis, kui olin 18-aastane. Reisisin läbi Sikkimi ja Lääne-Bengali ning nägin esmakordselt Himaalajat. Tollal oli see piirkond tsiviilisikutele suletud, aga me saime juurdepääsu India armee eriloaga (bluffides, et uurime Ühendkuningriigi tarbeks turismivõimalusi).

Jalutamine neis erilistes mägedes, peatumine väikestes külakestes, mille elanikud polnud varem sisuliselt lääne inimesi näinud – see kogemus kujundas mu isiksust. Ronimine mäele ja mu esimene pilk võimsale Himaalajale – see oli hetk, mis on mõjutanud mu kogu edasist elu. See andis mulle indu ronida ühel päeval Everesti tippu ning seda indu ei saa raamatutest ega fotodest.

Ilmselt kõige rohkem õpetas too reis mulle seda, et parim sõprus sünnib sageli inimeste vahel, kes koos reisivad. Mu toonane reisikaaslane on tänaseni mu lähedasemaid sõpru. Üks reisimise suuremaid rõõme seisneb neis sidemetes, mida sa lood inimestega, kes kõiki kogemusi sinuga jagavad – olgu need head, halvad, hirmutavad, erutavad või inspireerivad. Jagatud tugevad emotsioonid loovad tugevaid inimsuhteid.

Natuke nõuandeid reisimiseks.

1. Vähem pakke

Sa ei vaja nii palju kraami kui arvad. Mina püüan alati reisida vaid käsipagasiga – see hoiab palju aega kokku.

2. Hästi peidetud sularahapakk võib olla elupäästja

Kingatald on peitmiseks hea koht, ka võib raha rullida tühja huulepalsamitorusse.

3. Võitle ajavahega ...

... seades kell juba enne lahkumist sihtkoha aega. Joo piisavalt vett (mitte alkoholi) ja ärka "päeval" ning mine magama "öösel".

4. Jalavarjud lennukis

Ära kanna lennukis sandaale ega plätusid. Kui midagi juhtub, siis vajad sa korralikke kingi.

5. Välismaal ärka varakult

Kõik parimad kohad on vaid sinu päralt ja kui sa oled kahtlasemas kandis, siis on varahommik see aeg, mil kurjamid enamasti veel magavad.

6. Hoida end füüsiliselt vormis

Reisimine võib olla keha jaoks väsitav ja kui oled väljaspool oma tavapärast keskkonda, siis on trennitegemist lihtne unustada. Tee harjutusi oma keharaskusega. Ära unusta piisavalt juua ja tervislikult toituda.

7. Ohutu joogivesi

Paljudes paikades pole vesi joomiseks piisavalt puhas ja kõhuhädad on väga kurnavad. Hoia duši all suu kinni. On olemas spetsiaalseid veepudeleid, mis vett filtreerivad – kindlasti on tegu asjaliku investeeringuga.

8. Õpi natuke kohalikku keelt

Isegi mõned üksikud sõnad võivad olla piisavad, et luua kohalike inimestega tähtis sõbralik side. Nad hindavad su püüdlusi nendega suhelda.

9. Hoia kodustega ühendust

Reisimine on tore, aga võib tekitada üksilduse tunnet. Kodustega ühenduses olemine hoiab su sidet tavaeluga. Mina püüan ükskõik millisest maailma paigast lastele helistada ja neile head ööd öelda.

10. Mine kaotsi

Ära keskendu neile "peab nägema" asjadele oma reisijuhis. Mine kõrvale sissesõidetud rajast ja oma mugavustsoonist välja. Räägi kohalikega, leidmaks varjatud väärtusi, mida sel kohal on pakkuda. Kogemus saab nii ebatavalisem ja meeldejääva,.

11. Ja lõpetuseks ...

... kõige olulisem reisitarve on huumorimeel. Reisimine võib olla vahel ka tuim ja frustreeriv ning kui asjad valesti lähevad, on huumorimeel ikka abiks.