Man with a Smartphone, Close Up.Foto: PhotoEdit / Alamy
Tehnika
25. aprill 2017, 16:58

Kuidas teha suurpuhastust oma digitaalses elus? (1)

Meie elud on täis digitaalset kola. Nutitelefonis ja arvutis erinevate tegevustega veedetud aeg on aeg, mida me ei kasuta päris elu elamiseks. Ja nii varastavad erinevad tehnikavidinad iga hetkega ka tükikese meie hingest. Umbes nii võib väga lühidalt kokku võtta Art of Manlinessi ülipõhjaliku loo kolast meie digitaalses elus ja sellest, kuidas inimene peaks aeg-ajalt ka oma digielus ühe korraliku suurpuhastuse tegema. Saamaks juurde aega, et elada päris elu ja suhelda päris inimestega. Pööningut ja keldrit oskab koristada iga mees – aga kuidas teha suurpuhastust oma digielus?

Tõmba oma meilboksi koomale. Las su meilikast olla püha paik. Pane peale filtrid, mis korjavad kokku reklaamid ja sotsiaalmeedia teated, eemalda end kõigist uudiskirjadest, mis sulle tõsisemat huvi ei paku. Nii saad olla enam-vähem kindel, et sisse tulevad vaid kirjad, mis on kas tähtsad, pärit mõnelt sõbralt või kallilt inimeselt. Ära lase sooduspakkumisi endale pidevalt postkasti saata, vaid otsi neid firmade veebilehtedelt siis, kui sul on midagi vaja. Kui su meilboks on päeva lõppedes suhteliselt tühi, siis on see tunne, nagu oleks ka hingeline ruum üsna puhas ja korras.

Saa lahti äppidest avaekraanil. Nutitelefoni avaekraani rakendused on digikola raudvara. Äpid, eraldi kaustad äppidele ja meeldetuletused – kõik need nõuavad sinu tähelepanu. Lükka need kõrvale mõnda kõrvalisemasse kausta – nii kasutad sa neid rakendusi siis, kui on vaja mitte pidevalt, sest need on ju kogu aeg silma all. Avaekraani puhul piisab sellest, kui seal on näiteks sellised ikoonid nagu taskulamp, fotoaparaat, e-mail, SMS ja helistamine. Kui sul ei ole ees seda suurt sinist F-tähte, siis on vähem tõenäoline, et sa kruvid vastavat rakendust 20 minutit järjest, kartes, et muidu millestki ilma jääd. Ja viie minuti päras jälle 20 minutit.

Viska äpid üldse minema. Ja kasuta oma arvuti veebilehitsejat. Äpid on kola. Kui sul on vaja midagi otsida või sõbrale midagi öelda, siis saad ju istuda ka viieks minutiks arvuti taha. Äpid annavad võimaluse pääseda mingitele asjadele ligi otsekohe – aga seda on tegelikult väga harva päriselt vaja. Kümme aastat tagasi jäime kenasti ellu, kui kuulsime ilmateadet õhtustest uudistest. Või astusime uksest välja ja vaatasime, milline taevas välja näeb.   

Eemalda kõik meeldetuletused ja märguanded. Kõik need nõuavad avamist ja endaga tegelemist. Piisab ju sellestki, kui sulle tuleb ekraanile teavitus uuest e-kirjast (kui sul on meilboks eespool kirjeldatud moel puhastatud). Teavitused sotsiaalmeedias toimunust on kola, mis risustab sinu vaimset ruumi.

Jää 1-2 sotsiaalvõrgustiku juurde. Võtab kaunis palju aega ja vaimuenergiat, kui oled iga päev pidevalt korraga aktiivne sellistes võrgustikes nagu Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, SnapChat jne. Kui tahad olla ühenduses inimesega, kellest tõsisemalt hoolid, siis kirjuta talle kiri. See pakub rohkem rahuldust kui vastastikune laikide jagamine.

Pane telefon ära. Kui tuled koju ja viskad autovõtmed esikukapile, siis pane sinna ka oma telefon. Kui see on sul käepärast, siis võib kiusatus seda kasutada ja aega raisata olla liiga suur. Käepärast olev telefon on umbes sama kui olukord, kus sul on ümberringi korraga 20 lugemist ootavat ajalehte.

Muuda oma režiimi. Paljud inimesed kasutavad telefoni lõõgastumishetkedeks. Oletame, et tööpäev on raske olnud või lapsed on üle mõistuse lärmakalt käitunud. Sa viskud tugitooli ja avad telefoni, et veidi lihtsalt kruvida ja tuimalt kassivideosid vaadata. Ehk peaksid selle üle veidi mõtlema. Tee selle asemel midagi muud. Ükskõik mida. Võta mingi raamat. Küpseta leiba. Mine õllega terrassile.

Kui kätte jõuab tänavuse kevadise suurpuhastuse aeg, siis ära mõtle vaid füüsilise ruumi koristamisele – tee üks korralik suurpuhastus ja kraamimine ka oma vaimses ja digitaalses ruumis.