Kas vardaid võtta või jätta?Foto: Foto: Matton Estonia
Uudised
31. märts 2019, 08:01

Kas käsitöötarvikuid võib võtta lennuki käsipagasisse?

Sind ootab ees pikem lennureis ja soovid sel ajal veidike heegeldada. Kas heegelnõel või vardad on üldse lennuki käsipagasisse lubatud? 

Vastab Tallinna Lennujaama lennundusjulgestuse spetsialist Kadi Vahtra:

Nii kudumisvardaid kui ka heegelnõelu on väga erinevast materjalist (näiteks puidust, metallist, bambusest, plastist, luust) ja eri pikkusega. Kui on soov reisile kaasa võtta kudumisvardad või heegelnõel, tuleb eelkõige hinnata konkreetse käsitöövahendi omadusi – kui need on väga terava otsa või servaga ning neid on võimalik kasutada tõsise vigastuse tekitamiseks, siis on kindlam need koju jätta.

Näiteks kui kudumisvardad on metallist ning pikemad kui 6 cm, siis sellised on kindlasti keelatud. Kui kudumisvardad on bambusest või plastist ning otsi hinnates võib öelda, et need ei ole eriti teravad, siis sellised võib õhusõiduki salongi kaasa võtta küll.

Heegelnõelte puhul tasub jälgida, et kui heegelnõel on pooles ulatuses plastist ja teine pool on metallist, tuleb metallist osa ära mõõta. Pikemad kui 6 cm pikkused heegelnõelad ei ole samuti lubatud. Kui on lühem või sama pikk ning jällegi, mitte terav, siis võib kaasa võtta. 

Keelatud esemete nimekiri pole esemete kaupa lahti kirjutatud ja ammugi mitte lõplik. Julgestustöötajal on alati õigus lähtuda konkreetse eseme omadustest ja teha otsus kohapeal, mistõttu ei saa täielikult välistada, et eri lennujaamades võivad kudumisvarraste ja heegelnõelte õhusõiduki salongi võtmise reeglid pisut erineda. Kõige kindlam on enne tutvuda lähtekoha lennuväljal kehtivate reeglitega.