Foto: Accelerista
Reisimine
18. aprill 2017, 08:58

Monaco – autohullu tõotatud maa. Tarbida koos Nice’iga ja nakatada sõbrad ka

Vormel 1 maailmameistrivõistluste kuues etapp sõidetakse tänavu 25.-28. mail Monacos. Alates 1929. aastast on Monaco vürstiriik maailma kiiremaid autojuhte võõrustanud, tänavugi oodatakse F1 Monaco Grand Prix’le kaugelt üle 100 000 külastaja.

Autohullu jaoks on Monaco tõeline paradiis, kus hea õnne korral (Jackpot? Rikas lesk ja ootamatu armumine?) end pikemaks sisse seada võiks. F1 on vaid üks ja sugugi mitte kõige vanem võistlus, mida auväärne Automobile Club de Monaco korraldab.

1911. aastast peetava Monte Carlo ralli üks etappe sõidetakse jaanuaris alati siin. Vaid paar päeva hiljem kogunevad ajaloolised sõiduvahendid, et anda korralik lahing Rallye Historique’i nimel. Sel aastal, kaks nädalat enne F1 etappi kihutavad Monaco võidusõidurajal e-vormelid ning sügisel selgub, kes on kõige kiirem ralliäss elektriauto roolis.

Linnalegendi järgi on selles linnriigis iga kolmas vastutulija vähemalt miljonär. See selgitab ka erakordselt kõrget Lambode ja Ferraride kontsentratsiooni linnatänavatel. Place du Casino on üks pop-up autonäituste meeliskohti, meie külaskäigu ajal olid seal väljas haruldased superautod.

Kui Euroopa linnuvaatlejad armastavad Matsalus binokliga bongamas käia, siis agaramad autovaatlejad üle ilma võiksid koguneda hommikuti Monte Carlo kasiino trepile möödasõitvaid neljarattalisi jälgima. Mõne tunniga on aukartustäratav skoor tehtud ja päev kirjas. Pildistamise kohta lubada ei julge, mitte iga eksootilise auto omanik pole nõus oma kallimaga pildile jääma.

Petroseksuaale kõrvale jättes on Monaco miniriik ideaalne perepuhkuse või paariteraapia sihtkoht. Ning kui juba Monacosse minek, võiks plaani võtta kogu Prantsuse Riviera, Nice’ist Cannes’ini. Vaja on aega planeerimiseks, pisut raha ja paremaid riideid ning lennupileteid. Kõik muu on kohapeal olemas.

Tehnikaportaali enda määratluse järgi "11 minuti loo" alapeatükke MÕISTED SELGEKS (MONACO JA MONTE CARLO, NICE VÕI NIZZA?, PRANTSUSE RIVIERA, PROFI ABI, PRANTSUSE KEEL, TURVALISUS); NICE, REISI ALGUS, LÕPP JA KESKPUNKT; OMADEGA KOHALE; AUTO JÄTA KOJU; MAGA NICE’IS; MIDA TEHA?; MONACO,  ELAMUSLIK IGAL SAMMUL; MONACO TÄNAVARADA; TURISTIMAGNETID LÜHIDALT; KASIINO; MIDA RUTEM, SEDA PAREM! ja MIDA KAUEM, SEDA MÕNUSAM, loe edasi Acceleristast.