Titanicu reelingFoto: AFP / Scanpix
Reisimine
22. märts 2017, 18:55

Järgmisest aastast saab külastada Titanicu vrakki (2)

Londoni reisifirma Blue Marble Private alustab allveereise kuulsa reisilaeva Titanicu vraki juurde 2018. aasta mais, kirjutab CNN. Titanic läks põhja 1912. aastal ning 32 aastat tagasi leiti laeva jäänused. Huvi kuulsa laevahuku vastu on sellest peale väga kõrge olnud.

See võib ka olla üks viimaseid võimalusi Titanicut külastada, sest 2016. aastal avastati, et bakterid, mis on vraki pinnale kogunenud, hävitavad selle tõenäoliselt 15 kuni 20 aasta jooksul.

Esimene reis Titanicut vaatama minna on juba täielikult kinni pandud, seda hoolimata soolasest, üle 105 000-dollarilisest hinnast (eurodes umbes 100 000 – toim.). Blue Marble Private ise väidab, et see hind oleks vanas vääringus sama, mis Titanicu esimese klassi pilet, mis tookord maksis 4350 dollarit.

Kolmetunnise reisi jooksul lubatakse lisaks 269 meetri pikkusele laevale endale uurida ka laeva ümber laiuvat tohutut rusude välja. Seal on laiali palju esemeid, mis pärit laevast, selle meeskonnalt ja reisijatelt ning on üle sajandi merepõhjas lebanud.

Need laevahukuhuvilised, kelle rahakott reisi ette võtta ei luba, võivad külastada Titanicu muuseumi Põhja-Iirimaal. Seda 2012. aastal avatud muuseumi on külastanud pea kolm ja pool miljonit inimest. 2013. aastal oli Titanicult pärit esemete näitus üleval Tallinna Lennusadamas.

Selline turism tekitab mõistagi ka küsimuse eetikast. Kas poleks ehk õigem lasta hukkunud laeva säilmetel rahus olla, kuni loodus oma töö teeb? Kas hukkunute mälestusi ei solva see, kui uudishimulikud allveeturistid nende väärisesemetes sorivad? Küsimused on õhus, kuid reisid toimuvad sellest hoolimata.