Steve Jobs (1955-2011) ja iPhone septembris 2007 Inglismaal. Foto: VIDA PRESS
Tehnika
9. jaanuar 2017, 11:26

PALJU ÕNNE (MEILE KÕIGILE): iPhone tähistab täna 10. sünnipäeva!

9. jaanuaril 2007 avalikustati toode, mis muutis maailma. Steve Jobs tutvustas tehnoloogiakonverentsil revolutsioonilist toodet, mis tänaseks päevaks on ühel või teisel kujul sisuliselt igaühe taskus – maailma esimest nutitelefoni. Täna saab kümneaastaseks iPhone.

Jäädes oma loomusele truuks, kasutas Steve Jobs 9. jaanuaril 2007 USAs San Franciscos Moscone Centeris publiku tähelepanu köitmiseks ilukõnet, kirjutas DW.com. Ta rääkis muudkui "kolmest uuest tootest", mida ta kohe esitlema hakkab. Macworldi konverentsi külastajad said peatselt teada, et ta rääkis kolmest uuest tootest, mis koonduvad uude Apple'i seadmesse – iPhone'i.

Need kolm olid Jobsi sõnade kohaselt "laiekraaniga ja puutekontrolliga iPod", "revolutsiooniline mobiiltelefon" ja "läbimurdeline internetiühendaja".

"IPhone oli kõigi aegade esimene nutitelefon," sõnas väljaande Mac & i peatoimetaja Stephan Ehrmann. "See oli esimene suure ekraaniga mobiiltelefon, mida sai kasutada veebis surfamiseks ja muusika kuulamiseks."

Mis tänapäeval on nutitelefonide puhul täiesti tavaline, see oli 10 aastat tagasi revolutsiooniline. Enne iPhone'i turulejõudmist olid mobiiltelefonid kaunis suured ja mitte kuigi kasutajasõbralikud. Noil seadmetel oli mustvalge ekraan, hiiglaslik klaviatuur ja masendav internetiühendus.

IPhone'il on üksainus nupp ja virtuaalne klaviatuur, mida näidatakse vaid siis, kui seda vajatakse. Kümnend tagasi uut toodet tutvustades rääkis Steve Jobs telefoni uuesti leiutamisest. Tema poolt esitletu oli aga tegelikult märksa rohkem kui telefon – täiesti lennuvõimeline kaasaskantav arvuti, mida sai kasutada kõikjal.

IPhone 1 ehk iPhone 2G tuli USAs turule 2007. aasta 29. juunil. Ning ehkki tänapäeval jooksutab 80% maailma nutitelefonidest hoopiski Apple'i IOSi operatsioonisüsteemi rivaal Android, on iPhone'i telefone kümne aastaga maailmas müüdud rohkem kui miljard.