Foto: Kuvatõmmis / YouTube
Tehnika
2. jaanuar 2017, 10:53

Meditsiiniseadeldis diagnoosib 17 haigust hingeõhu põhjal (2)

Kuidas oleks, kui vähi diagnoosimine oleks sama lihtne kui sisse ja välja hingamine? Hiljuti American Chemical Society Nanos avaldatud uuringu kohaselt aga üsna suuresti juba ongi, kirjutab USA Today.

Teadlane Hossam Haick on aastaid töötanud oma "elektroonilise nina" kallal ja uuringu kohaselt suudab see teha muljetavaldavaid asju. Seadet kasutati enam kui 1400 inimese hingeõhu testimiseks ning leiti, et see suudab 86% täpsusega diagnoosida 17 erinevat haigust, näiteks Parkinsoni tõbe, kopsuvähki, neerupuudulikkust, munasarjavähki ja eesnäärmevähki. 

Haicki seade kasutab tarku nanoosakesi, mis "nuusutavad" inimese hingeõhku ja tuvastavad molekulaartasandil lenduvaid orgaanilisi ühendeid. 13 sellist ühendit moodustab erinevates kogustes ja kombinatsioonides unikaalse haiguste "hingeõhujälje".

Haicki poolt Na-Nose'iks nimetatud seadme 86% täpsus on meditsiinis kasutamiseks veel liiga madal. Aga teadlased usuvad, et mõne aasta pärast võib tegu olla odava ja lihtsa vahendiga, mida inimesed saavad kasutada oma kodus. Nii saab uurida inimesi, kel ei esine mingeid sümptomeid, seeläbi avastatakse haigus varem ja selle ravi on tõhusam.

Teadlane kinnitab näiteks, et varajase diagnoosi läbi võib Na-Nose suurendada kopsuvähki põdeva patsiendi ellujäämisvõimalusi 10 protsendilt 70-ni. 

Kuidas seadeldis töötab, saab vaadata allolevast videost.