Uudised
14. detsember 2016, 10:36

Seemned annavad elujõudu!

Seemnetes on hulganisti kasulikke vitamiine, mineraale, valke, süsivesikuid ja ensüüme. Küll aga on oluline vahe, kas süüa veel idanemisvõimelisi ja elujõudu täis mahetoodangu seemneid või nende säilitusainetest tulvil ja kuumtöödeldud kaaslasi.

Kogu elusloodus saab alguse seemnetest ja neist leiab elu tärkamiseks kõik vajaliku, sealhulgas vastupidavuse haigustele. See kõik on kahtlemata väärtuslik ka inimorganismi jaoks. Seemned aitavad kehal taastuda, annavad jõudu ja suurendavad vastupidavust. Valgud aitavad üles ehitada ja taastada kudesid, oomega-3 rasvhapped võidelda põletikega, kaltsium aitab hoida luud tugevatena, magneesium stressi leevendada ja kiudained soodustavad seedimist.

Seemnete kasutusala on väga lai. Neist võib kodus ise valmistada taimset piima, teha pudinguid, smuutisid, tarretisi, lisada salatitele, müslidele, putrudele, küpsetistele. Veelgi suurema kasu saame seemneid idandades, milles on vitamiinide kogus, mineraalainete ja valkude omastavus veelgi suurem. Paljud põlisrahvad kasutavad taimede seemneid ravimitena erinevate terviseprobleemide korral. Seemneid saab kasutada ka ideaalselt kosmeetilistes protseduurides: pole teada ühtki paremat kortsudevastast näomaski kui on seda keedetud linaseemnete geeljas mass!

Miks maakodust puu alt korjatud õun on kordades maitsvam kui poodides müüdav? Sest see on "päris" ja kasvanud putukamürkide vabalt. Ka nende "vanaema õunte" seemned idanevad märksa paremini kui poe punapõskse kaunitari omad. Samuti on maitsevahe poe- ja mahekauba seemnetel suur, tundlikumad inimesed teevad vahet elujõus koguni energeetiliselt. Seemne kvaliteedist sõltuvad nii idanemise kiirus kui ka noore taime elujõud ja vastupidavus haigustele.

Kahjuks on kaubandusest väga raske leida kvaliteetseid seemneid, mis on vabad erinevatest kemikaalidest. Et seemned soojas poes hallitama või rääsuma ei läheks, lisatakse neile säilitusaineid. Paljud tootjad kuumutavad või röstivad seemneid, et need säiliks, kuid paraku nad ka tapavad seemne ja see ei ole enam idanemisvõimeline, selles hävinevad peidus olnud ensüümid, vitamiinid ning muud kasulikud ained. Need seemned ei suuda anda enam meile neid toitaineid, mida loodame sealt saada.

Mahedaid seemneid pakkuv Armastusest Inspireerituna OÜ peab oluliseks värsket korjet, õiglast kaubandust ja kunstlike ainete vaba toodangut. Sealne kaup on alati viimase aasta korje ja seda hoitakse 4-6 kraadises jahelaos. See tagab toote maksimaalse säilivuse, värske maitse ja otsitud elujõu. Väga hea hinna ja kvaliteediga värskeid seemneid ning teisi orgaanilisi tooteid saab soetada endale internetipoest www.armastusest.ee.

Näiteid seemnete raviomadustest:

Chia seemned kaitsevad diabeedi, südame- ja maksahaiguste eest, leevendavad liigesevalusid, aitavad kaasa kaalukaotusele ning annavad palju energiat.

Kõrvitsaseemned aitavad hävitada sooleparasiite, tõsta tõju, võidelda depressiooniga ja tasakaalustada toitude happelist jääki.

Seesamiseemned edendavad südame- ja veresoonkonna tervist ja võitlevad mitme erineva vähktõve vormiga.

Kanepiseemnete omega-3 ja omega-6 rasvhapete tasakaal aitab vähendada põletikulisi protsesse kehas, aitab vältida mitmete haiguste väljakujunemist organismis nagu diabeet, vähktõbi, autoimmuunsed haigused, südame- ja veresoonkonna haigused.

Linaseemned aitavad langetada halva (LDL) kolesterooli taset, madaldavad vererõhku ja muudavad vereliistakud vähem kleepuvaks, vähendades insuldi ja infarktiohtu ning soodustavad veresuhkru taseme alanemist. Linaseemne koostisained on paremini omastatavad kui seemneid tarbida jahvatatult. Kuid jahvatatuna need ka rääsuvad kiiresti ja seetõttu on kõige parem jahvatada neid ise vahetult enne tarbimist.

Päevalille seemned on e-vitamiinirikkad ja kaitsevad ajurakke, aitavad toime tulla stressi ja väsimusega, alandavad liiga kõrget vererõhku, ennetavad migreeni, toetavad südame- ja veresoonkonna tööd.

Alfalfa seemned on kõige kiiremini idanevad seemned. Ühest supilusikatäiest seemnetest võib saada terve liitrise purgitäie idusid. Need idud aitavad organismi puhastada toksiinidest, muuta organismi aluselisemaks, soodustavad maksa tööd ning toidavad juukseid ja küüsi.