Foto: Kuvatõmmis / YouTube
Tehnika
28. oktoober 2016, 14:26

SELLE NÄDALA HITT-NIPP: kuidas saada lahti kinniroostetanud veljemutreid või -polte? (1)

Sajad ja tuhanded inimesed ootasid ja ootavad sel nädalal rehvivahetustöökodades närviliselt oma järjekorda. Sajad ja tuhanded Eesti mehed vedasid aga teisipäeva õhtul peale tööd keldrist välja velgedel talverehvide jooksu ning asusid rataste vahetamise tööle. Väga paljud võtavad selle töö ette algaval nädalavahetusel. Aga mida teha, kui suvise jooksu mutrid-poldid on vahepeal totaalselt kinni roostetanud?

Ähkimine, puhkimine, vandumine, kogu jõu rakendamine, veljevõtmele pika toru näol jõuõla lisamine. Ja nii mitukümmend korda järjest, halvimal juhul veljevõtit pooleks murdes või veelgi halvemal juhul keerates pooleks rummu sees oleva poldi.

YouTube'is on kena õpetus, kuidas vabastada kinniroostetanud mutreid-polte mõõduka vaevaga ja (suhteliselt) ohutult. Selleks on vaja gaasipõletit ja küünalt. Põletiga kuumutatakse polt-mutter lahti, küünlavaha aitab aga lahtikeeramise protsessi libestina lihtsustada.

Kui keegi siinkohal leiab, et põletiga mässamise asemel võiks kinniroostetanud mutreid lahti leotada tavalise universaalõliga, siis olgu talle siinkohal edasi antud ühe Eesti tehnikafoorumi ühe kasutaja tõdemus, millega ÕL Mehele nõustub: sama hästi võiks mutreid lihtsalt lakkuda.

Gaasipõleti saab osta näiteks SELLISE. Siinkohal peab ka märkima, et pisike pliiats-gaasipõleti pole efektiivne. 

Kuidas põletiga velgede lahtisaamine käib, vaata allolevast videost.