11 nõuannet, kuidas säilitada aedvilju ja marju.Foto: Matton Estonia
Kodu ja Aed
12. detsember 2018, 10:30

11 nõuannet, kuidas säilitada aedvilju ja marju

Ikka kipub mõni külmkappi varutud aedvili või mari riknema. Valesti hoiustatud aiasaadused minetavad kiirelt ka oma värske välimuse. Siin on  kasulikud nipid, kuidas värsket kraami säilitada. 

1) Tomatite maitse muutub külmas hapuks ning maitsetuks. Hoia neid toasoojas ning tarbi võimalikult kiiresti. Aseta tomatid alusele varre pool üles.

2) Meloni tekstuur muutub külmkapis kumjaks. Pigeb söö see kohe peale poest ostmist. Enne lahti lõikamist pese melon harja ning seebiga, et koor võimalikult puhtaks saada.

3) Kõrvitsale sobib säitamiseks pime ruum. Ideaalis oleks see kelder. Kui keldrit pole, hoia lihtsalt jahedas pimedas kapis.

4) Kartulid ei kannata külma. Ka nende jaoks sobib kõige paremini jahe ja pime.

5) Toores avokaado hoia toatemperatuuril aukudega parberkotis. Kui koor muutub tumedaks ja pehmeks, säilita vilja kilekotti panduna külmkapis. Valmis avokaado söö parem kiiresti ära!

6) Banaan muutub külmkapis pruuniks. Pikemaks säilitamiseks mässi banaani varreotsad toidukilesse ning säilita toatemperatuuril.

7) Oad ja herned tuleks kohe peale ostmist või korjamist külma panna.

8) Enne külmkappi panekut lase avokaadol, kiivil ning luuviljalistel valmida toatemperatuuril.

9) Rohelised maitsetaimed, spargel, brokoli ja lillkapsas pane säilitamiseks veega klaasi.

10) Enne lillkapsa ja brokoli tarbimist pese neid hoolikalt. Selleks, et nad võimalikult puhtaks saada, leota vees, kuhu on lisatus 1/2 tl söögiäädikat.

11) Peale marjade ostmist, inspekteeri nad kodus hoolikalt üle. Üks hallitanud mari võib kogu karbi ära rikkuda. Säilitamiseks aseta karbi põhja salvrätik. Pese marjad vahetult enne söömist.