AutoboyFoto: howtogeek.com
Tehnika
27. september 2016, 09:40

TEE ISE: vanast nutitelefonist autokaamera

Odavamate autokaamerate – mida küll keel ega sõrmed ei paindu soovitama – hinnad algavad Eestis 30 eurost. Kallima otsa toote eest võid maksta 250 ringis. Aga kui sul on jäänud sahtlisse kasutuseta vedelema mõni vana nutitelefon, siis võid liiklusolukordade fikseerimiseks kasutada hoopis seda.

Veebisait How-To Geek viitab, et autokaamera on hea näiteks lendavate autode ja meteooride jäädvustamiseks. Aga sel on ka praktilisem eesmärk: selle abil saab fikseerida kokkupõrkeid ja agressiivseid juhte.

Riistvarast on lisaks vanale nutitelefonile endale veel vaja autolaadijat (sest vana telefoni aku on tõenäoliselt juba kehvake) ja kinnitust (tuuleklaasile või armatuurile). Kaamera tuleks paigaldada nii, et see jäädvustab pilti võrdselt nii paremalt kui vasakult.

Videopildi kvaliteedi osas annab How-To Geek nõu, et selle võiks seadistada keskmiseks. Ülihea pilt neelab kiiresti mälukaardi mahu ja väga kehv pilt on näiteks liiklusõnnetuste puhul kasutu.

Android-telefoni puhul soovitavad tehnikanohikud selliseid autokaameraäppe nagu AutoBoy Dash Cam – Blackbox ja Autoguard Dash Cam – Blackbox. Üldseadetes saab näiteks panna tööle šokisensori ja seadistada automaatse hädaabinumbrile helistamise.

Autoboy Foto: howtogeek.com

IPhone'i puhul on autokaamerarakendusi veelgi napimalt ja sisuliselt on ainus valik DashCam.

DashCam Foto: howtogeek.com

Tehnikanohikud tõdevad, et telefoni kasutamisel autokaamerana on kaks varjukülge. Esiteks võib suvisel ajal saada sellele saatuslikuks autos valitsev kuumus ja teiseks võib see osutuda kiusatuseks varastele. Mõlema vastu aga aitab see, kui autost lahkudes seadeldis kaasa võtta.