Foto: PantherMedia / Scanpix
Tehnika
21. september 2016, 09:50

Euroopa Komisjoni juhi ettepanek: tasuta Wi-Fi kõigisse EL-i liikmesriikidesse 2020. aastaks

Üleüldine tasuta avalik traadita internet on ameeriklaste jaoks vaid unistus, aga paljudes Euroopa riikides võib see vaid nelja aasta pärast reaalsuseks saada, märgib Mental Floss viitega London Evening Standardile. 

Nimelt on Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker teinud ettepaneku pakkuda kõigi Euroopa Liidu liikmesriikide avalikes ruumides 2020. aastaks Wi-Fi ühendusi. Oma plaanist teatas ta läinud nädalal Euroopa Parlamendile peetud aastakõnes.

"Digitaalsed tehnoloogiad ja digitaalne side tungivad läbi igast elu aspektist," ütles Juncker oma kõnes Evening Standardi teatel. "Kõik, mida need vajavad, on juurdepääs kiirele internetile. Me vajame ühendatust. Meie majandus vajab seda. Inimesed vajavad seda."

BBC teatel tahab EL pakkuda Euroopa parkides, väljakutel, raamatukogudes ja avalikes ehitistes 2020. aastaks Wi-Fit ja vähemalt üks linn igas liikmesriigis peaks omama 5G mobiilsidevõrku. 2025. aastaks tahab ühendus, et kõik majapidamised, suuremad raudteeühendused ja avalikud teenusepakkujad ning haldusasutused oleksid varustatud erineva kiirusega internetiühendustega.

Plaani elujõulisuses on kaheldud ning viidatud, et Euroopa ametnikud pole siiani saanud hakkama teiste tehnikateemaliste lubaduste täitmisega, näiteks mobiilside rändlustasudest lahtisaamisega. Ka on märgitud, et kui EL hoolitseb varustuse ja paigaldamise eest, siis Wi-Fi süsteemide muud kulud jäävad kohalike organisatsioonide kanda. Veel on kritiseeritud, et 5G on alles arendusjärgus ja et paljudes Euroopa avalikes paikades juba on Wi-Fi.

Muide, ÕL Mehele osutab siinkohal, et Eestit on peetud avaliku tasuta Wi-Fi osas üheks Euroopa lipulaevaks. Äsja on sel teemal sõna võtnud Ronald Liive geenius.ee-s.Tema hinnangul on üleriigiline tasuta Wi-Fi E-Eesti suurim vale.