Foto: PantherMedia / Scanpix
Tehnika
16. august 2016, 09:26

Google loob uut operatsioonisüsteemi

Google töötab uue operatsioonisüsteemi kallal, vahendab Business Insider. Sel pole aga mingit pistmist Androidiga. Uue OS-i arendamise paljastanud koodijagamise veebisaidi GitHub andmetel kannab uus operatsioonisüsteem vähemalt esialgu nime Fuchsia (Fuksia).

Fuchsia ei põhine Androidil – sel USA-s Californias tegutseva tehnoloogiaettevõtte operatsioonisüsteemil, mida kasutavad miljonid nutitelefonid üle maailma. Ka ei ole Fuchsia seotud Linuxiga.

GitHub vahendab üsna põgusat infot. Pealkiri on lihtsalt: "Roosa + Lilla = Fuchsia (uus operatsioonisüsteem).

Google pole ametliku teadaandega välja tulnud ja paistab, et tegu on avatud lähtekoodiga projektiga oma varajases arengujärgus. "Tehti otsus ehitada see avatud lähtekoodiga, nii võiks sama hästi alustada algusest," on Google'i töötaja Brian Swetland Hacker Newsi andmeil öelnud IRC-i jututoas

"Lõpuks saavad asjad avalikuks, tõendatuks ja välja kuulutatuks, lihtsalt mitte veel," on keegi teine informeeritud inimene öelnud. Google ise Business Insideri päringule esialgu ei vastanud.

Miljardi dollari küsimus: milleks Fuchsia on? Lühike vastus: me ei tea, aga juba on palju spekulatsioone.

Tehnikablogi Android Police arvab, et see võib sisaldada rakendusi asjade interneti tarbeks. Linux ja Android pole ideaalsed selliseks kasutamiseks, mis ei hõlma traditsioonilisi arvuteid. 

Mõned Hacker Newsi kasutajad pakuvad, et seda võidakse kasutada suurendatud reaalsuse tarbeks. "Praegused GUI-d (graafiline kasutajaliides – toim) ei sobi eriti 3D keskkondadega, kus saad sees jalutada," spekuleerib keegi Ansible.

Ka on võimalik, et Google kasutab Fuchsiat Androidi ja Chrome'i OS-i asendamiseks ja ühendamiseks.

Mõistagi võib Fuchsia olla eimiski, lihtsalt Google'i töötajate huvitav projekt, mida kunagi turule ei tooda. Praegu on teada vaid see, et see väärib lähemat tähelepanu.