Foto: PantherMedia / Scanpix
Raha
4. juuli 2016, 11:59

Viis asja, millega su krediitkaart sind üllatada võib (9)

Paljudel meist on rahakotis krediitkaart, millega  maksame poes ostude eest või teeme internetioste. Kai Voore, Swedbanki igapäevapanganduse juht räägib, millega su krediitkaart sind üllatada võib.

1. Sellega kaasneb tasuta reisikindlustus. Krediitkaart sobib hästi reisihimulistele, sest välismaal eelistatakse tihtipeale maksevahendina deebetkaardile krediitkaarti. Samuti nõutakse seda auto rentimisel või hotellitoa broneerimisel. Kuid paljude krediitkaartidega kaasneb ka aastaringne tasuta reisikindlustus. Olenevalt kaardist võivad tingimused erineda, kuid tavaliselt sisaldab kaardiga kaasnev kindlustuspakett kõiki vajalikke kaitseid (meditsiiniabikaitse, pagas, reisi ärajäämine). Kaitse laieneb reeglina ka pereliikmetele.

2. Intressivaba periood. Kõikide vaba tagasimaksega krediitkaartide puhul kehtib intressivaba periood. See tähendab, et iga krediitkaardiga tehtud ostu puhul algab intressiarvestus alles intressivaba perioodi möödudes. Enamike kaartide puhul on see periood 30 päeva, kuid see võib olla ka pikem. Kaarti targalt kasutades ja kulutatud krediidilimiidi tagasiatmine enne intressivaba perioodi lõppu hoiab ära intresside lisakulu.

3. Krediitkaarti saab mobiilis hallata. Kas teadsid, et oma krediitkaardi kasutustingimusi saad vajadusel muuta ka mobiilipangas? Selleks, et teha tagasimakseid, muuta kasutuslimiite või blokeerida kaarti ei ole enam tingimata vaja minna kontorisse, helistada nõustamiskeskusesse või isegi internetipanka minna – kõike seda saab imelihtsalt teha mobiiltelefonis.

4. Sellega saab tasuda ka arveid. Alates selle aasta aprillist on vähemalt Swedbanki krediitkaartidega võimalik teha ka vajalikke ülekandeid ja makseid otse krediitkaardi limiidikontolt. Näiteks siis, kui on vaja tasuda arved või vaja sõbrale raha kanda, kuid tavapärasel arvelduskontol pole piisavalt vahendeid. Kõrva taha tuleks panna, et arvete tasumisel intressivaba periood ei kehti.

5. Turvaline ostlemine internetis. Et e-poodidest ostmine oleks jaoks mugav ja turvaline, on loodud spetsiaalne Turvaliste internetiostude programm, mis tagab topeltkontrolli kliendi tuvastamisel. Internetitehingu kinnitamine toimub samamoodi nagu  internetipanka sisselogimine ehk kasutajatunnust ja autentimisvahendi parooli sisestades.