DoNotPayFoto: Kuvatõmmis / donotpay.co.uk
Tehnika
30. juuni 2016, 10:41

Robotadvokaat on tühistanud 160 000 parkimistrahvi – ja jätkab (1)

DoNotPay ("ÄraMaksa") looja Joshua Browder'i sõnul on njujorklased praeguseks kasutanud parkimistrahvide vaidlustamiseks loodud programmi enam kui 9000 korda, kirjutas venturebeat.com.

Programm tehti New Yorgi elanikele kättesaadavaks maikuus. Suure Õuna elanikud on viimastel aastatel ja kümnenditel näinud pidevat parkimistrahvide kasvu. 2015. aastal tehti neid New Yorgis rekordiliselt 1,9 miljardi dollari eest.

DoNotPay esimene versioon tuli välja mullu sügisel Londonis. Browder'i sõnul on sellega edukalt vaidlustatud 160 000 parkimistrahvi 250 000-st. 

"Ma arvan, et parkimistrahve saavad inimesed on ühiskonnas kõige haavatavamad," märgib Browder. "Need inimesed ei taha meelega seadust rikkuda. Arvan, et valitsus kasutab neid ära tuluallikana."

19-aastane programmeerija loodab sel sügisel laiendada DoNotPay'd ka Seattle'isse.

Parkimistrahvi vaidlustamiseks logivad kasutajad veebisaidile donotpay.co.uk ja suhtlevad robotiga, kes küsib neilt selliseid küsimusi, nagu kas trahvi tegemise ajal olid parkimismärgid nähtavad või kui suur oli parkimisruum.

DoNotPay loomise järel alustas Browder tööd ühe programmiga, mis aitaks HIV-d põdevatel inimestel teada oma õigusi, ja sellisega, mis aitaks saada kompensatsiooni inimestel, kelle lend on tundideks edasi lükatud.

Highland Capitali startup-programmi raames loob mees ka programmi, mis aitaks põgenikel taotleda varjupaika.

"Tunnen, et siin on võimaluste kullakaevandus, kuna nii paljusid teenuseid ja informatsiooni saab AI-d (tehisintellekt) kasutades automatiseerida ja bot'id on selle tegemiseks ideaalne variant. Valmistab pettumust, et praegusel hetkel kasutatakse seda peamiselt kaubanduslikeks tehinguteks lillede ja pitsade tellimisel," märkis Browder.