Foto: Kuvatõmmis / YouTube / Tele2
Tehnika
28. juuni 2016, 09:27

HUMOORIKAS VIDEO | Mida teeb asjade internet ja milline oleks elu ilma selleta? (1)

Mis on IOT ehk asjade internet? Kui palju on tänaseks meie elu juba sellest läbi imbunud ja mõjutatud? Mida see võimaldab teha? Aimu annab lõbus temaatiline video.

Mõni nädal tagasi esitleti Eestis esmakordselt "kommertsvõrgul toimivat kitsaribalist asjade interneti tehnoloogiat, mis loob läbimurde asjade interneti ja tarkade seadmete plahvatuslikus levikus". Lihtsale inimesele enam kui keerukas lause tähendab seda, et edaspidi saab senisest märksa kiiremini kõikvõimalikku tehnikat võrku lülitada (abiks vaid paarieurosed kiibid ja üliväikeste andmemahtude edastamine 4G sagedustel).

Esitlusel demonstreerisid Nokia ja Tele2 uusima tehnoloogia abil, kuidas targa sensoriga varustatud auto suudaks ise jälgida sõidukis kuumal suvepäeval tõusvat temperatuuri ning anda omanikule märku ohtlikult kõrgeks tõusnud kraadidest, vältimaks õnnetusi autosse jäänud laste, koduloomade või toiduga.

Uue, Eestis katsetatava tehnoloogia kasutusvaldkond on spetsialistide teatel väga lai – see võimaldaks lisaks autodele võrku lülitada ja targaks muuta uue põlvkonna vee- ja elektrilugerid, valveseadmed ning kodumasinad, mis on seni töötanud 2G peal. Samuti avab lahendus uusi võimalusi hoonete valgustus- ja küttesüsteemide targal automatiseerimisel, kaugmeditsiinis, põllumajanduses, metsanduses ja mujal. Juba aastaks 2023 arvatakse sel viisil olevat ühendatud kolm miljardit asja.

Milline oleks meie elu ilma asjade internetita juba praegu ja milliseid võimalusi see loob, saab vaadata alljärgnevast eesti keelde tõlgitud videost.