Foto: Mattias Tammet
Tehnika
2. juuni 2016, 10:36

Saudi Araabia investeerib Uberisse 3,5 miljardit dollarit (1)

Uberi järjekindel rahakrabamine jõudis eile uutesse kõrgustesse, kui maailma kõige väärtuslikum tehnoloogiavaldkonna idufirma teatas, et Saudi Araabia suurim investeerimisfond paigutas Uberisse 3,5 miljardit dollarit (3,1 mld eurot), vahendas The Verge

Investeeringu ühe osana saab Avaliku Investeerimise Fondi tegevdirektor Yasir Al Rumayyan koha Uberi juhatuses.

Uberi bilanss tõusis 11 miljardini, mis on kahtlemata kasulik sel juhul, kui firma kavatseb kapitali põletamist jätkata. Ka peaks see kasvatama nõudlust Uberi vastu ülemaailmsel sõidujagamisturul, eriti Hiinas, kus konkurentsi tõttu kaotatakse miljard dollarit aastas.

Pealtnäha paistab, et Saudi Araabia pole Uberi taolise Silicon Valley firma jaoks kuigi külalislahke koht. Naistel on keelatud autot juhtida ja inimõiguste vaatlejate organisatsiooni raporti kohaselt jätkab kuningriik "poliitiliste dissidentide ja inimõiguste aktivistide üle kohtupidamist, nende süüdimõistmist ja vangistamist puhtalt nende rahumeelsete tegevuste põhjal".

Uber aga väidab, et aitab Saudi Araabial edendada ettevõtlust, vähendada riigi sõltuvust naftast ja pakkuda sõitjaile, eriti naistele, viisi efektiivsemaks ringiliikumiseks.

Saudi Araabia investeerimisfondi The Public Investment Fund väärtuseks on hinnatud 100 miljardit dollarit (89 mld EUR). Uberi väärtus oli hiljutise hinnangu kohaselt 62,5 miljardit, (55,8 mld EUR) mis teeb sellest maailma kõige väärtuslikuma tehnoloogiavaldkonna start-up'i.