Tehnika
3. juuni 2016, 10:06

Elisa pakub soodsat kõnelemist Euroopas

Mai algusest muutus Euroopas kõnelemine Eesti elanikele hulga soodsamaks ning lisaks tekkis kliendile juurde võimalus rääkida erinevates Euroopa Liidu riikides kodupaketi hinnaga. Milline operaator pakub kliendile aga kõige soodsamat lahendust ehk kui mitmes Euroopa riigis ja mis mahus kodupaketiga alates maikuust rääkida saab? 

Alustuseks tuleb öelda, et kõikidel Eesti operaatoritel tuli regulatsiooni tingimustest sõltuvalt korrigeerida hindu, et olla osa ette antud ühtsest Euroopa Liidu hinnaskeemist. Euroopa Liidu välja töötatud regulatsiooni kohaselt võiksid kõik Euroopas ringi liikudes helistada ja rääkida sama julgelt nagu kodus hindadele mõtlemata.

Elisa Eesti juht Sami Seppänen kinnitab, et eestlased on usinad reisijad ning soovivad kodustega sagedasti ühendust hoida. “Senised kõrged rändlustasud on takistanud muretut suhtlemist. Maikuust alates saavad Elisa kliendid senisest soodsamalt lähedaste ja sõpradega ühendust pidada,” lisas Seppänen. "Pole oluline, millises Euroopa Liidu riigis reisid – pere ja sõpradega saad rääkida pool tundi julgelt ilma, et peaks muretsema suurema telefoniarve pärast. Võimalus iga hetk oma asukohast lähedastele teada anda või abi kutsuda pakub südamerahu nii seiklejatele välismaal kui ka neile, kes koju jäid,” selgitas ta.

Iga Elisa kliendi kodupaketile lisandus roaming-regulatsioonist tulenevalt maikuu algusest 30 minutit kõneaega, mida saab kasutada kõnede vastuvõtmiseks või tegemiseks 31 Euroopa Liidu riigis, Islandil, Norras ja Lichtensteinis. Rändad sa Roomas, Madridis või Riias, kõnede eest tuleb maksta sama palju, kui Eestis olles. Näiteks: Itaalias reisides võid helistada kohapealt 20 minutit Eesti numbritele ning vastata 10 minuti saabuvatele kõnedele lisatasuta – 30 Euroopa Liidu roaming-kõneminutit on juba paketi hinna sees. 30 lisaminutit saab Elisa klient kasutada Euroopa Liidu riikides, lisaks Norras, Liechtensteinis ja Islandil kõnede vastuvõtmiseks ning väljahelistamiseks, eeldusel, et vastuvõtja kasutab samuti eelmainitud riikide operaatori teenuseid.

Milline on soodsaim võimalus Euroopas kõnelemiseks?

Teeme hinnavõrdluse, et selgitada, milline operaator pakub kõige soodsamat lahendus kliendile, kes kasutab enda Eesti nutitelefonis ühes kuus 5 GB internetti, kõneleb Eestis paarsada minutit telefoniga ning läheb puhkusereisile Hispaaniasse, kus kõneleb telefoniga 20 minutit?

Hinnavõrdlusest selgub, et soodsaim operaator on Elisa. Näidiskliendile sobiv pakett, mis sisaldab vajalikul määral andmemahtu (5GB) ja siseriiklike kõneminuteid, maksab 14 eurot. Lisaks on Elisa paketis 30 roaming-kõneminutit kuutasu sees ehk  Hispaanias tehtud kõned on juba paketi kuutasusse arvestatud ja klient ei pea kuutasule sentigi juurde maksma.

Teliast saab see klient endale kombineerida Mobiilse Elu paketi, mille kuutasu on 19,48 eurot. Selle eest saab klient vajalikul määral andmemahtu (6 GB) ning lisaks ka 1000 kõneminutit, mida saab kasutada helistamiseks 7 riigis (Balti ja Skandinaavia riigid). Seevastu ongi Telia roaming-kõneminutid piiratud eelmainitud 7 riigiga ja Hispaanias tehtud kõnede eest peab klient juurde maksma: 20 * 0,06 = 1,2€. Ehk kliendi kulu kokku on 19,48 + 1,2 = 20,68 eurot.

Selleks, et Tele2-st piisava internetimahuga paketti nutitelefoni saada, peab klient valima Multipakett 4.1 nime kandva paketi.  Paketi kuutasu on 15,99 eurot ja sarnaselt Elisale sisaldab ka Tele2 pakett kuutasu kogu Euroopa Liidus kehtivaid roaming-kõneminuteid. See tähendab, et näidiskliendi kogukulud Tele2-s jäävad 16 euro juurde.

Elisa pakub soodsamaid lahendusi Euroopas kõnelemiseks.

Elisas maksab 30 lisaminuti lõppedes iga järgmine väljahelistatud kõneminut 6 senti, mis on tänaseni kehtinud hindadest neli korda odavam. Sõnumi hind Euroopa Liidu liikmesriikides on 2,4 senti ning mobiilse interneti megabaidi hind 6 senti. Hindadele lisandub käibemaks.

----------------------------------------------------------

Euroopas räägid Elisaga 31, Teliaga 7 riigis

Telia pakub samas võimalust kodupaketiga Euroopas rääkida vaid 7 riigis, Tele2 on see arv sama mis Elisalgi – 31 Euroopa riiki.  Hoolimata sellest, et Telia pakub helistamise võimalust nii vähestes riikides, on paketihinnad tunduvalt kallimad kui Elisas. Kui võrrelda kahte samaväärset paketti, Nutipakett 14 Elisas ja Mobiilne Elu Telias, siis Telia pakett on tervelt 5 euro võrra kallim. 

----------------------------------------------------------

Loe SIIT, kuidas ka sina saaksid Elisa kliendina Euroopas puhkusel olles pere ja sõpradega 30 minutit kodupaketis lisaks rääkida