Foto: Jysk
Sisuturundus
26. veebruar 2016, 07:51

8 ideed kevadiseks suurpuhastuseks

Kodu, kus on liiga palju ning süstematiseerimata asju, on samahästi kui võimatu koristada. Need on põrandal, laudadel ning turritavad välja kappidest.  Kui aga kõik ebavajalikud asjad kodust  eemaldada  ning muu vajalik  hoiussüsteemidesse ladustada, on koristamine ning asjade leidmine kiire ja lihtne.


1. Võta ette vähemalt üks suur  korrastus ja sorteerimistöö aastas

Enne kevadhooaja algust on hea võimalus panna ära talvine riide- ja spordikraam ning võtta välja kevad-suvine garderoob. Sama korduks sügisel. Hea, kui kõik vajalik on käepärast jube enne hooaja algust! Ning et see on korras ja kasutamiseks valmis - rattad, rulad, rulliuisud, kevadmantlid, sallid jms.



2. Mida jätta, mida võtta?

Kui korteris, selle riidekapis, stangedel ja garderoobides valitseb ruumipuudus, tasub kuhjata kogu kraam põrandale kokku ning jätta sellest alles vaid asjad, mis tõesti rõõmu teevad (igaks juhuks hoitud asju ei kasutada tõenäoliselt mitte kunagi). Laias laastus võiks järgi jääda üks kolmandik või neljandik asjadest. Ülejäänu võib viia kirbuturule, kogumiskasti või jagada sõpradele.



3. Loo panipaikade süsteem

Vähe on kasu panipaikadest, mis ägisevad ruumipuuduses ning kust on raske midagi üldse üles leida. Loo süsteem, kus igal asjal on oma koht selle alaliigi järgi- üleriided, seljariided, pesu, spordiriided, soojad riided, vabaajariided. Võta kasutusele  hoiukastid ka paikades, mida muidu ei kasutata ning mis vaid tolmu koguvad. Näiteks voodialused, trepialused, lauaalused, kõrgete kappide pealsed jne.



4. Kui tihti midagi vaja läheb?

Kui oled endas selgusele jõudnud, et mida otsustad ära visata, siis mõtle, kuidas toimida alles jäänud asjadega. Mõtle, kas neid kunagi läheb vaja ja tasub igaks juhuks alles hoida. See võib tähendada, et järgmisel aastal avastad end uuesti nendega samal moel silmitsi. Mida hoiustatavatest asjadest on vaja igapäevaselt, mida kord nädalas, mida kord hooajas? Osa asju võiksid olla pandud käeulatussse, teised kõrgematele riiulitele, panipaikadesse või pööningule-keldrisse.



5. Võta kasutusele voodi- ja diivanialune ning kappide pealsed

Ratastega kastid on suurepärane võimalus tühi voodialune pind kasutusele võtta. Seda just pikemaaegselt hoiustatava kraami jaoks. Ka lastetoa voodialune sobib armsate, kuid mitte enam iga päev kasutatavate asjade hoidmiseks. Kui peres kasvab mitu last, tasub mõelda, kuidas märgistada rõivad, et need teise lapse õigesse ikka jõudes üles leida.



6. Loo kord vannitoas!

See on ruum, kuhu kipuvad kogunema kõik kusagilt saadud kreemitesterid, totsikud ja pütsikud, mis lähevad enne vanaks kui tarvitusele võetakse. Lisaks käterätivirn, millest ei saa üht nii kätte, et teised ümber ei läheks.


Vali vannituppa näiteks kraanikausialune ratastel riiul või panipaikade süsteem. Kasvõi kinnised kastid koduste vannisoolade jms hoidmiseks. Mõtle kuidas hoiustada olmekeemia nii, et oleks turvaline.



7. Iga paari kuu tagant inventuur lastetoas

Lapsed oleks ilmselt ammu uppunud plastlelude mägedesse, kui neid vahel koristama ei sunnitaks. Kuna lapsed kasvavad ning ka nende huvid ja oskused arenenvad, tasuks jälgida, et käe ulatuses oleksid just need raamatud, lauamängud ja mänguasjad, mis sellele vanusele arendavad on. Vanaks jäänud kannidele tasub leida uus peremees või minna nendega tänavaturule kaubitsema.



8. Köök ei ole ladu

Ka kööki koguneb kraami, mida kunagi vaja ei lähe. Köögikappide sügavuses on pühadedekoratsioone, kingiks saadud üksikuid tasse, tarbetuid köögiriistu, üksildasi fondüüsid. Süstematiseeri köök nii, et leiaksid vajaliku kraami ning eriti kodumasinad kiiresti ja saaksid neid kohe kasutada.


Nüüd kui liigne kraam on kodust eemal ja ülejäänu edukalt sorteeritud ja ära paigutatud, võid tunda, et kevad on käes!


Õhus on uut algust!