Foto: Freeimages.com
Kodu ja Aed
26. mai 2019, 19:15

Organismi puhastaja: väega võilill

Võilille osatakse rahvameditsiinis hinnata erinevate omaduste tõttu. Võilill puhastab verd ja maksa, aitab kaasa seedimisele, soodustab sapi tööd, vähendab reumast tingitud vaevusi ning nahaprobleemide korral. Võilill vähendab kolesterooli, vedeldab verd, aitab reguleerida veresuhkrut. Võilillel on ka viiruste, vähi-, seene- ja sooleparasiitidevastane toime. Võilille lehtede ja õite korjamiseks on sobilik just maikuu. Aseta lehed õhukese kihina kuivama paberile, soovitatavalt päikese eest varjatult hea tuuletõmbusega ruumi.


Võilille juuri korjatakse sügise poole, alates augustist kui taim on jõudnud sellesse korjata vajalikud vitamiinid, et talv üle elada. Oluline on veenduda, et tegu on kindlasti võilillejuurega, kuna sarnase juurega on ka mürgiseid taimi, mis võivad kasu asemel hoopis kahju tuua. Lase neil mõni päev närtsida õhukese kihina lahtiselt. Kui piimmahla enam ei tule, võib neid kuivatada praeahjus 60 kraadi juures.

Võilillejuuretõmmis
6 g kuivatatud ja peenestatud võilillejuurt
1 klaas kuuma vett


Keeda 10 minutit, lase tõmmata ning kurna. 1 spl kolm korda päevas aitab leevendada kõhukinnisust, puhastab verd, leevendab maksa ja sapiprobleemidest tulenevaid vaevusi ning nahaprobleeme.