Foto: Pixabay
Uudised
1. aprill 2020, 19:23

Kevadpühadeks valmistu varakult!

Lihavõtted on liikuvad pühad, mis algavad esimesel täiskuupühapäeval pärast kevadist pööripäeva. Neid kutsutakse veel munadepühadeks, ülestõusmispühadeks, kevadpühadeks ja kiigepühadeks. Sellega tähistatakse Jeesuse ülestõusmist, kevade algust ning seda seostatakse ida ehk koiduga: lihavõttepühad on algava aasta koidik.

Levinuim komme on Eestis munade värvimine, kinkimine ja koksimine: kuna neid ei tohtinud süüa lihavõttele eelnenud paastuajal, siis pühade alguseks oli neid kogunenud suurem hulk. Eestis käisid noormehed küla peal mune kogumas ja tütarlastel oli tavaks kinkida oma lemmikule kõige ilusam muna.

Eestis ja saksakeelsetes maades peidab lihavõttejänes öösel mune aeda (ka majja, korterisse või rõdule) ja lapsed otsivad need üles. Komme on tänaseni elav, ehkki mõneski peres peidetakse värvitud munade asemel hoopis šokolaadimune ja ka -kujukesi. Esimene teade lihavõttejänese toodud munadest pärineb 1572. aastast Saksamaalt. Kõigis maades, kus jänes mune toob, räägitakse mune pabuldavatest jänestest. 20. sajandil lisandusid lihavõttelauale või munade juurde rosinad šokolaadis ja muud ümmargused šokolaadimunad.

Alusta juba täna

  • Too tuppa ja pane vaasi veel raagus viljapuudeoksad, nii jõuavad need lihavõteteks veel õide puhkeda ning hiirekõrvu kasvatada.
  • Külva muru ootamatutesse kohtadesse: munatopsidesse, tühjadesse munakoortesse, vanasse kirjusse portselankohvitassi – kõik need sobivad ideaalselt kevadpühi kaunistama.
  • Hangi kodukaunistamise ideid Pinteresti lihavõtete-ideede seast.
  • Otsi välja põnevad kohupiima-retseptid, mida sa oled alati tahtnud katsetada.
  • Kauplustes ja e-poodides on lihavõttekaunistused ning -keraamika juba müügil. Rõõmusta oma hinge ja südant mõnega. Kodu kaunistamine lihavõteteks on seiklus!