Uberi äpp.Foto: Mattias Tammet
Tehnika
22. aprill 2016, 13:33

Uber tahab Tartusse laieneda (15)

Hetkel vormiliselt illegaalse, ent seadustamisel oleva kokkuleppeveo üks siinseid gigante Uber loodab - kui seadusandlus võimaldab - laieneda ka Eesti suuruselt teise linna.

Eelmise aasta aprillis lõi kodumaine Taxify privaatjuhi tellimise teenuse ehk võimaldas huvilistel autoomanikel hakata raha eest reisijaid vedama. Maikuus alustas Eestis tegevust rahvusvaheline taksoteenuste vahendaja ja sõidujagamisteenuse pakkuja Uber. Teenus leidis – eeskätt kutseliste taksojuhtide poolt – raevukat kritiseerimist ja selle seaduslikkus seati kohe küsimärgi alla.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium teatas kokkuleppeveo kohta mullu septembris, et sõitjate tasu eest vedamine ilma tegevusloata on keelatud ja karistatav. Tänavu veebruaris kuulutas teenuse ebaseaduslikuks ka Eesti politsei. Samas on näiteks maksu- ja tolliamet olnud Taxify ja Uberi suhtes leebem: detsembris alustati koostööd, muutmaks sõidutasude deklareerimine juhtide poolt läbipaistvamaks.

Selle nädala teisipäeval jõudis riigikogus esimesele lugemisele sõidujagamist legaliseeriv ühistranspordiseaduse muutmise seaduse eelnõu. Kokkuleppevedu legaliseerivat eelnõud on kritiseeritud kui väga uberlikku ja kutselised taksojuhid tulid Toompeale selle vastu meelt avaldama. Samas toimus ka seaduseelnõud toetav meeleavaldus.

Taxify pakub Eestis oma teenuseid kahes linnas: Tallinnas ja Tartus. Uber aga vaid pealinnas. Nii on mitmed Emajõe Ateena autoomanikud haistnud head turul domineerimise võimalust ja uurinud Uberilt, kas oleks võimalik Tartus juhiks registreeruda ja oma sõite jagama hakata.

"Tartus hetkel kahjuks mitte," teatas Uberi esindaja Allan Teder Õhtuleht.ee-le. "Ma usun, et positiivne areng seadusandluses võimaldab meil peagi tegutseda ka Tartus. Kindlasti on Tartu meile Eesti huvitavate linnade osas loetelus esimeste seas. Oleme tulemas, aga hetkel on keeruline anda ajaperspektiivi."

"Uber on tegev enam kui 400 linnas ja 70 riigis üle maailma," lisas ta. "Tahame olla kõikjal, kus on vajadus usaldusväärse, mugava ja soodsa transpordi järele, sealhulgas Tartus. Tartu on meile väga huvitav linn, aga hetkel on meil veel palju Tallinnas teha. Seega ei oska midagi lubada. Ent meil on muidugi hea meel, kui tartlased Uberit soovivad ja paljud on meiega juba Tartu küsimuse osas ühendust võtnud."