Foto: PantherMedia / Scanpix
Tehnika
19. aprill 2016, 13:48

Virtuaalreaalsus võib aidata ämblikufoobia käes kannatajaid

Ämblikupelgusega inimesed ehk arahnofoobid hindavad üle seda ohtu, millesse satud ämbliku lähedusse sattudes. Viimaste aastate uuringud on näidanud, et arahnofoobid tajuvad ämblikke suuremana, kui need tegelikult on – ja suuremana, kui neid tajuvad mitte-arahnofoobid, vahendab mentalfloss.com. Värske uuring näitab, et seda ülehindamist saab näpistada virtuaalreaalsuse abil. Väljaandes Biological Psychology avaldatud uuringus oli 61 katsealust. Pea kõik nad olid naised, 41 olid ämblikukartjad ja 20 ambivalentsed ehk ämblike osas segaste tunnetega (vaid 22 arahnofoobi ja 19 kontrollgrupi liiget suutsid katsetes lõpuni osaleda).   

Katsealustel paluti hinnata elava ämbliku suurust ja hirmu, mida tunti, nähes ämblikku enda poole (erilisel libiseval taldrikul) liikumas.

Seejärel tehti uuritavatele viieminutiline virtuaalreaalsuse seanss, kus nad seati vastakuti virtuaalse ämblikuga. Mõned nädalad hiljem läbisid nad uuesti biheivioristliku vältimise testi, hinnates oma hirmu ämbliku ees ja seda, kui suurena ämblik tundus.

Mõlemad grupid hindasid ämblikku suuremaks, kui see tegelikult oli. Aga eriliselt ämblikke kartvad inimesed olid ämbliku suuruse hindamises märksa hullemad – nemad hindasid ämbliku 80% suuremaks. Mittefoobide puhul oli keskmine ülehindamine 40%.

Katsete kulgedes andsid inimesed teada üha vähenevast hirmust virtuaalse ämbliku ees. Arahnofoobid hindasid peale iga virtuaalkohtumist ämbliku suurust vähem üle, mittefoobide puhul see tulemus märkimisväärselt ei muutunud. Pärast katseid oli ämblikukartjate tajutav eelarvamus vähenenud 15%.

Tegu oli esmase uuringuga, kus puudus kontrollgrupp – ämblikukartjatest, keda ei vastandada virtuaalse ämblikuga. Siiski näitab uuring, et virtuaalreaalsus võib mõjutada seda, kuidas inimesed tajuvad reaalset maailma, ning virtuaalreaalsusel on potentsiaali foobiate ravimisel.