See maastik on tuttav kõigile, kes kunagi kasutanud operatsioonisüsteemi Windows XP. Foto: PantherMedia / Scanpix
Tehnika
12. aprill 2016, 17:58

Windows XP püsib tänini populaarsuse edetabelis (6)

15 aastat tagasi turule toodud ja kaks aastat tagasi varjusurma langeda lastud Windows XP hoiab tänaseni operatsioonisüsteemide populaarsuse edetabeli kolmandat kohta, vahendab techradar.com. Täpselt kaks aastat tagasi lõpetas Microsoft Windows XP-le toe pakkumise, mis tähendas, et selle operatsioonisüsteemi kasutajad ei saanud enam turvauuendusi. Kuigi tarkvara on lausa plahvatusohtlikult haavatav, kasutab tänini murettekitavalt palju inimesi seda zombilikku Microsofti opsüsteemi.  

Kui palju? Firma Netmarketshare andmete kohaselt omas XP märtsis 10,9% operatsioonisüsteemide turust. Apple'i X 10.11 El Capitani kasutati märksa vähem – 4,05% – ja Windowsi enda 8.1 kasutajaid oli märtsis 9,56%. 

Kaasaegne Windows 10 on vaid veidi populaarsem kui selle noorem vend XP – see süsteem oli läinud kuul 14,15% arvutites. Windows 7 aga on 51,89% arvutikasutajate eelistus. 

Ehk siis: Windows XP-d kasutab tänini märkimisväärne hulk visasid hingi ja see on 2001. aastal välja toodud opsüsteemi kohta võimas näitaja. Toona kulutas Microsoft enam kui miljard dollarit XP turundamisele, aga ilmselt ei osanud keegi arvata, et see paneb maha sellise märgi, et nii paljud inimesed ka 15 aastat hiljem XP juurde jäävad.  

Need arvutikasutajad jätavad oma masinad mõistagi erinevate riskide puhuks üsna kaitsetuks.

Miks on XP nii populaarne? See operatsioonisüsteem tutvustas omal ajal inimestele paljusid täiesti uusi võimalusi. Ka oli Microsofti ajastus hea. Lihtsa ME järel oli tegu tõsise edasiarendusega – ning järeltulija Vista valmimine viibis ja ka ei võtnud inimesed seda kuigi hästi vastu.