Foto: techeblog.com
Tehnika
11. aprill 2016, 12:00

19-aastane programeerija lõi maailma esimese robot-juristi

Praegu Massachusettsi tehnoloogiainstituudis õppiv 19-aastane briti programeerija Joshua Browder on loonud teenuse nimega "ÄraMaksa" ("DoNotPay"), mis kujutab endast maailma esimest robot-advokaati (või pigem siiski esialgu automaatset juriidilist nõustajat), vahendab techeblog.com.  Registreeritud kasutajad saavad kasutada teenust selleks, et küsida kõikvõimalikke õigusalaseid küsimusi ning saada asjakohaseid automaatseid vastuseid. Projekt sai alguse tasuta veebisaidist, mis aitas inimestel vaidlustada parkimistrahve. Peatselt sai sellest aga automaatne nõustamisgeneraator, mis kasutas põhjana varasemaid edukaks osutunud soovitusi.

"Olen 19-aastasena kirjutanud koodi terviklikule minu enda robotile ja ma arvan, et see teeb mõistlikku tööd, asendades parkimisjuriste. Tean, et on tuhandeid programmeerijaid, kellel minust kümneid aastaid rohkem kogemust ja kes töötavad sarnaste asjade kallal. Kui ühel päeval saab võimalikuks see, et iga kodanik võib saada miljardäriga samal tasemel juriidilist abi, siis kuidas see võiks mitte olla hea," ütleb Browder.

"Esialgu mõtlesin, et parim viis selle saavutamiseks on luua robotile jälgimiseks palju isiklikke reegleid. Aga selle lähenemisega kukkusin kiiresti läbi, sest on tuhandeid viise öelda üht ja sama asja ning on võimatu tabada neid kõiki. Läbimurre toimus siis, kui õppisin, kuidas luua selline viis, et robot ise õpib ja võrdleb fraase omavahel – nii et pole vahet, kuidas kasutaja ise oma päringutes väljendub," lisas noormees.

Kuidas see maailma esimene robotjurist töötab, saab vaadata siit ja SIIT.