iPhoneFoto: Siim Lõvi / Delfi / Eesti Ajalehed
Tehnika
1. aprill 2016, 14:45

FBI asus kärmelt iPhone'e muukima

Mäletatavasti keeldus tehnoloogiahiid Apple aitamast USA võime, kes soovisid firma abi terroristi iPhone'i lahtimuukimisel. Hiljuti sai föderaalne juurdlusbüroo (FBI) aga muukimisega omal jõul hakkama. Vaid kolm päeva hiljem aitas FBI selles töös juba ka teisi uurimisorganeid.

Kolmapäeval teatas USA Arkansas' osariigi Faulkneri maakonna peaprokurör Cody Hilland, et FBI on nõustunud tema palvega – muukida lahti iPhone ja iPod, mis kuuluvad kahele topeltmõrvas süüdistatavale teismelisele, vahendas AP.

Teisipäeval lükati vajaduse pärast nutiseadmetest lisatõendeid saada edasi kohus 18-aastase Hunter Drexleri üle. Drexlerit süüdistatakse Robert ja Patricia Cogdelli mahalaskmises, samas juhtumis on kohtu all ka 15-aastane Justin Staton.

Esmaspäeval teatas FBI, et on suutnud lahti muukida iPhone'i, mis kuulus California massitulistamises süüdistatud Syed Farookile.

Syed Farook ja tema naine Tashfeen Malik tapsid 2. detsembril California osariigis San Bernardinos 14 inimest ja hukkusid tulevahetuses politseiga, vahendas AFP. Farooki telefoni andmete abil loodeti teada saada, kas neil oli sidemeid terroriorganisatsioonidega. Tema telefoni lahtimuukimiseks küsiti abi selle tootjalt Apple'ilt. Apple, mida toetasid ka Google ja Facebook, oli aga USA valitsuse abistamisele raevukalt vastu, põhjendades seda kaugeleulatuvate mõjudega digitaalsele julgeolekule ja privaatsusele

Nagu näha, lahendas FBI selle vastasseisu omal käel ja enam Apple' i abi ei vaja. Ja vähe sellest, aitas vaid mõni päev pärast edukat häkkimist iPhone'idesse tungimisel juba ka teisi. Nüüd tahab Apple mõistagi teada, kuidas FBI iPhone'i häkkis, kuid mõistagi pole julgeolekubüroo oma saladuste paljastamisest huvitatud. Apple peab ise mõistatama, kui haavatavad tema miljonid seni turvaliseks peetud nutiseadmed tegelikult võivad olla.