Reisimine

Põhja-Korea: kas turistidele ikka näidatakse tegelikku elu? (18)

LISA KOMMENTAAR

mulk9. veebruar 2016, 13:14
Kommijad ,kes pole P-Koreas käinud võiks vait olla.Seal riigis on elu hullem kui Stalini isikukultuse ajal.Olen mõlemat riigikorda oma silmaga näinud ja tagumikuga tunnetanud ,seepärast saan seda ka väita.
Erki8. veebruar 2016, 09:07
Näitlejatest poodides jm paar sõna. Pyongyang on väljavalitute linn, sinna ei saa isegi tavaline maaelanik niisama kulgema minna, vaid lubadega. Rääkimata siis elamisest pealinnas. Inimesed, kes elavad pealinnas, on suures osas valitseva Töölispartei liikmed ja omavad privileege võrreldes tavakodanikega. Üks neist privileegidest ongi selliste võimaluste kasutamine nagu artiklis kirjutatud - keeglisaalid, ujulad, jäähallid, paar supermarketid, kohvikud jms. Aga nende inimeste hulk on ehk 1% rahvastikust ja just neid turistid "kogemata" ka näevad. Reaalseid põhjakorealasi näeb rongisõidul, vähem bussiaknast. Päris suhelda niisama lambist inimestega ei olegi võimalik. Metroos võib istuda vastastikku nö.tavainimesega, aga meenutagem, kes pyongyangis elasid - eliit! Haige maa.
buratino8. veebruar 2016, 06:40
Mulle teadaolevalt pole küll olnud turistide ekskursioone Põhja-Koreas olevatesse paljudesse koonduslaagritesse
nóuka-aegne7. veebruar 2016, 15:09
Mandrilasi ei lastud ju Saaremaalegi, kui polnud passilauast saadud eriluba...
Suur näitelava7. veebruar 2016, 14:33
Bowlingus olid sajad näitlejad, poodides tuhanded (kaup oli tegelikult vahast ja plastmassist mulaaz), rongides lausa kümned tuhanded hüpnoosiseisundis inimesed, kes sõitsid tegelikult loomavagunis aga neil jäi mulje luksuskupeest...
Paranoikud...
Vello.6. veebruar 2016, 17:01
USA peaks demokraatiat viima, kui elu pole läbipaistev. Aga ega vist pole mõtet, neil pole maa varasi
A.H.6. veebruar 2016, 16:32
No eks tuttav teema, mäletatavasti olid ka nõukaajal näidismajandid, näidisväeosad jmś., ja oli alasi kus bvälismaalasi ei lastud ligilähedalegi.
Raffas7. veebruar 2016, 08:32
Sa wõib olla imestad, aga isegi Pariisis wõi NewYorkis om alad, kuhu wälismaalastel pole asja. Mitte, et keegi just keelax sinna minemast, aga pilt om sääl sama, mis Põhja Koreas wõi hullemgi....
Erki6. veebruar 2016, 14:32
Väga lahe, et noored reisivad ja ka sellistesse kohtadesse. See on halvas mõttes maailma kummaliseim koht, kus need, kes ise diktatuure pole tundnud, saavad natuke aimu. Need kes hakkavad hoobilt võrdsustama elu p-koreas ja euroopa liidus, ei saa aru, millest nad räägivad. Põhja Koreas on igal sõnavõtul oht surma saada ja inimesed elavad reaalses puuduses. Isegi N-liit ei olnud halvimatel päevadel nii paranoiline.
päris6. veebruar 2016, 12:20
imelik pidevalt kuulata saateid küll raadios,teleris ,kui hirmus elu on Põhja Koreas,Venemaal ja mujal riikides kes ei käi üht jalga läänega.Kas läänes on kõik nii korras ,et midagi ei peaks muutma ja teisiti tegema,kas kõik on rikkad ja rahul?See on nii tüütav ja läbipaistev poliitika et ajab päris naerma,ammu ei mõtle enam et on see tõsi või vale lihtsalt lased kõrvust mööda ja unustad ,sest tead see kõik on poliitika.Igas riigis omad seadused ,omad puudused ,ideaalset kohta pole kusagil.Ei ole lääneriikides elu sugugi meelakkumine,vabadus?Mida sellega pealehakata kui puudub ikka võimalus kusagile minna sest pole nii rikas.Vabadusel on pahupool olemas,seda tunneb kogu euroopa rahvas.
JUHAN6. veebruar 2016, 12:07
Nii tobedalt võib küsimuse püstitada ainult kaasaegne, lääne demokraatiast ning vabadustest komposteeritud ajudega noor, kes ei kujutle ettegi mis on tegelikult üks totalitaarne režiim. Isegi kui see on mõõdukam kui Kimi oma. Vanemad, nõukogude ajal täiskasvanuikka jõudnud inimesed nii tobedaid küsimusi üldse ei esitagi. Ka nõukogude ajal ei saanud turistid kaugeltki mitte kõike näha. Isegi mitte NSVL siseturistid, turistid näiteks teistest liiduvabariikidest. Turismigruppidele olid sisse seatud spetsiaalsed marsruudid, et mida nad võivad näha ja mida mitte. Ning välisturistidele olid veelgi rangemad piirangud. Näiteks Volga äärne Gorki oblast oli kõikidele välisturistidele üldse rangelt suletud. Sinna võis neid erandkorras sisse lasta ainult Moskvast saadava ühekordse eriloaga. Sõjatööstuse pärast. 1981.a käisin ma ise "metsiku", s.o. ametlikult organiseerimata turistina Uraalides ja Tšeljabinskis. Lennukiga Moskvast Tšeljabnskisse ja seal juba bussidega edasi. Ning ka seal kandis, nagu kompetentsetelt kohalikelt kuulsin, olid kindlad marsruudid maha pandud. Ikka sise- ja välisturistide jaoks. Sest Tšeljabinski kant on koht, kus asusid ja asuvad praegugi Venemaa tuumarelvi tootvad ettevõtted ning uraani rikastuskombinaadid. Samuti paljud sõjalised laboratiooriumid. Ka bakterioloogilise relva laborid ning hoidlad, nagu ma hiljem olen teada saanud.
1980 seiklesin Ukrainas ringi. Ka seal oli vahe vahel, et mis on välisturistide linn, mis aga provintsiurgas. Näiteks restaureeritud Tšernigovi kesklinnas, kus käis palju turiste olid ka kesklinna poed märksa parmini varustatud. Sai isegi krakovi suitsuvorstigi. Ja ukraina pekki. Aga minigs Novomoskovaski taolises urkas võis hambad varna riputada. Aga kui meenutada veel Uraali tööstusasulaid, siis seal ei olnud üldse vorsti poes näha. Oli vaid Eesti või Läti kalakonserve, mingeid looma supikonte ja Kaug-Ida külmutatud peenikest prügikala. Aga järjekorrad pärast tööpäeva lõppu, oi-oi-oi millised!
Ei saa aru6. veebruar 2016, 11:35
Välisilm näitas dokfilmi- Viimane punane prints (Kim Jong-Un: the Unauthorized Biography, Prantsuse 2015)
Samas jääb tibaarusamatuks see pidev uudistevool (negatiivne ) P_Koreast milleks, et Meie inimene saaks aru kui hea siin Eestimaal elu on või sellleks et Meie inimene saaks aru milleks Meile sellised sõjalised kulutused ?
totterglobe6. veebruar 2016, 11:30
Suht arusaamatu miks peaks sinna kippuma. Tehakse mingit teatrit, mil kohalike tõelise eluga miskit pistmist ei ole. Aru millestki ei saa, koogutad seal ette ja taha ja vahid lolli näoga. Templit ka ei saa passi millega pärast uhkeldada.
ja kas 6. veebruar 2016, 11:28
junniga polnudki kokkusaamist?
kim6. veebruar 2016, 11:01
Kindlasti pole seal nii hea kui ütleb Jun, aga ka mitte nii jube, nagu ütleb lääne propaganda.
Kopli6. veebruar 2016, 08:39
Kas Eestis ikka näidatakse turistile tegelikku elu?
---6. veebruar 2016, 09:33
Ei näidata, aga Eestis tohib turist seda vähemalt ise vaadata. Avalikes kohtades omapead ringi liikuda pole keelatud. Muidugi toimub suur osa tegelikust elus kodudes ja muudes eravaldustes.
U.6. veebruar 2016, 07:48
Siis on ikka tõesti halb, kui sellised asjad on keelatud. AH-AHH.HAAA.