Foto: Reuters / Scanpix
Tehnika
4. detsember 2015, 10:45

TÄHELEPANU: liikvel on ohtlik krüptoviirus (3)

Riigi Informatsiooniamet teatas, et liikvel on järjekordne arvuteid krüpteeriv lunavara.

Lunavara (ransomware), tuntud ka kui krüptoviirus või krüptouss, on pahavara, mis krüptib kasutaja arvutis kas teatud olulised andmed või terve kõvaketta, misjärel kurikaelad nõuavad andmete lahtikrüptimisvõtme eest lunaraha.

RIA teatel ongi praegu liikvel järjekordne krüptoviirus, kus kasutajate nakatamine toimub e-kirjaga, mis sisaldab ZIP faili (nimega part1.zip või doc1.zip) sisse pakitud javascript faile (part1.js / part2.js / part3.js).

E-kiri ei sisalda muud sisu peale manuste ning kirjad on reeglina suunatud mitmele inimesele korraga. Saatja aadressi võib olla kohandatud nii, et saatja nimi tundub tuttava inimese nimena.

ZIP faili lahtipakkimisel käivituvad javascript failid, mille tagajärjel kasutaja arvuti ja võrguketas krüpteeritakse ning kasutajale edastatakse juhised lunaraha maksmiseks.

"Juhul kui Teile või Teie asutusse jõuab kirjeldatud e-kiri, palume sellest teavitada ka CERT-EE-d e-posti aadressil [email protected] manust avada ei tasu. Palume edastada e-kiri CERT-EE-le ning seejärel kustutada," teatas RIA.