Foto: PantherMedia / Scanpix
Reisimine
16. november 2015, 16:48

Mida teha, kui oled sattunud terrorirünnaku alla (33)

Mees, kes ütleb, et pole küll olnud terrorikeerises, kuid viibinud 11. septembril Manhattanil, 2008. aastal Mumbais terrorirünnakute ajal ja mässulises Los Angeleses, jagab nõuandeid, kuidas käituda linnas, mida on tabanud terrorirünnak. JohnnyJet.com nõuanded on järgmised.

1. Säilita rahu!

Lihtsam on muidugi öelda, kui teha, kuid paanikast pole kasu, eriti seal, kus on vaja selget pead. Säilita rahu ja kui seal, kus sa oled, on turvaline, siis jää sinna. Kui mitte, otsi lähim turvaline koht. Kui terroristid on leitud, kinni võetud, arreteeritud, tapetud või nad on end õhku lasknud, siis veendu, et linn on turvalisem kui enne rünnakuid, sest valitsused saadavad kohe kohale tuhandeid sõjaväelasi, agente ja korravalvureid.

2. Kontakteeru oma lähedaste armsate inimestega.

Loomulikult kuulevad lähedased uudistest, mis toimub, ja hakkavad muretsema. Kui tunned end kindlalt, anna endast perele teada. Kui oled Facebookis, siis anna seal teada, et sinuga on korras. Juhul, kui sinu asukoht on linnas, kus on rünnak toimunud või oled end äsja sisse loginud, saadab Facebook sulle tõenäoliselt teksti või e-maili küsides, kas sa oled kaitstud.

3. Teavita oma riigi valitsust.

4. Kasuta FireChat'i. Kui mobiiltelefoni ja/või internetiühendus puudub, jääb ühenduse pidamiseks FireChat. Selleks tuleb eelnevalt mobiiltelefoni laadida FireChati äpp – nii endale kui ka lähedastele.

5. Kui tahad linnast lahkuda.

Harilikult sulgevad valitsused pärast terrorirünnakut piirid, lennuväljad ja maanteed. Nägime seda 13. novembril Pariisis ja 11. septembril New Yorgis. Igaühe esmane reaktsioon on lõksust välja pääseda, kuid siis ära mine lennu-, bussi- või rongijaama. Jää sinna, kus sa oled, kuni olukord muutub turvalisemaks. Senikaua kasuta võimalusel telefoni (kui see töötab) ja ürita muuta oma sõiduaegasid. Veel parem, kui saad kontakteeruda oma reisifirmaga ja lasta sellel sõiduasjad korraldada.

7. Reisikindlustus on väga vajalik. Siin tuleb silmas pidada, et reisikindlustus oleks võetud kolmandalt osapoolelt ning kataks ka terrorismijuhtumi.

8. Varu oma majutuskohta alati vett ja toitu.

9. Kui oled autoga, varu sinna avariivarustus: valgustus, pudelivesi, toit, telefoni aku laadija, raadio ja kaart.

10. Hoia telefon laetuna.

11. Sularaha olgu taskus.

12. Säilita infoühendus. Selleks saad alla laadida Emergency Radio Free äpi.