Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
13. oktoober 2015, 12:17

Tromboosioht suureneb vanuse kasvades

Tänasel rahvusvahelisel tromboosipäeval on õige aeg meelde tuletada, et tromboosi näol on tegu trombist põhjustatud verevoolu häirega, mis võib maksta inimesele tema elu. Teades, kuidas kõrge tromboosiriski korral käituda, võime selle tekkimise ohtu tuntavalt vähendada.

Ida-Tallinna Keskhaigla sisehaiguste keskuse juhataja Alice Lill kinnitab, et õigeaegne ja piisava kestvusega tromboosi profülaktika hoiab ära tõsise tüsistuse tekke. „Sel aastal keskendutakse maailmas tromboosipäeval niinimetatud haiglatromboosile ehk pööratakse eeskätt tähelepanu patsientide tromboosiriski väljaselgitamisele ja veenitromboosi profülaktikale. 2015. aasta tunnuslauseks on – mõtle veenitromboosile, seda nii patsiendi kui arsti seisukohast. Internetis on hulgaliselt materjali, mille alusel saavad oma tromboosiriski hinnata ka patsiendid ise. Kindlasti tuletame meelde kõikidele arstidele, et patsientide tromboosirisk vajab hindamist, dokumenteerimist ja vajadusel profülaktika kasutamist."

Trombi esineb alla 40-aastastel vähem, kuid vanuse kasvades kasvab ka tromboosioht. Põhjuseid võib olla mitmeid – kasvõi näiteks operatsioon või pikaaegne immobilisatsioon. Lisaks ülekaalulisus, onkoloogilised haigused, kasvajatevastane ravi. Riskiteguriks on ka suitsetamine, samuti vigastused, traumad jäsemepiirkonnas.

Reisimisega seonduva tromboosi vältimisel on kõige olulisemaks teguriks inimeste teavitamine ning individuaalse riski hindamine. Soovitatakse mehhaanilise profülaktikana kasutada gradueeritud kompressioonsukki. Samuti tuleks pikal lennureisil lennutromboosi vältimiseks vahekäigus aeg-ajalt ringi liikuda ning kergemaid kehalisi harjutusi teha ja tarvitada piisavalt vedelikku.