Foto: Reuters / Scanpix
Tehnika
29. juuli 2015, 16:49

Kas laadisite juba Windows 10 alla? (71)

Windows 10 on alates tänasest kvalifitseeritud Windows 7 ja Windows 8.1 kasutajatele tasuta kättesaadav 190-s riigis üle maailma. Uued Windows 10-ga seadmed on Eestis Ordis müügil juba tänasest ja rahvusvaheliste tootjate Windows 10-ga seadmed jõuavad Eesti poodidesse alates septembrist. 

Ühes Windows 10-ga läheb Microsoft üle teenusepõhisele mudelile Windows as a Service, mis tähendab, et Windows 10 on alati uusim Microsofti opsüsteem ning seadmed mis on kord uuendatud Windows 10-le, saavad ka edaspidi opsüsteemi uuendusi kogu seadme elutsükli vältel täiendava tasuta.

"Windows 10 on igas mõttes uudne selle arenduse algusest peale. Uue opsüsteemi loomisprotsessis jälgisime hoolega enam kui 5 miljoni Windows Insider'i tähelepanekuid ja tagasisidet. Peale selle on Windows 10 kättesaadav teenusena ning üleminek on kasutajatele tasuta," ütles Microsofti Windowsi ja Seadmete Grupi juht Terry Myerson. 

Mis on uut?

Windows 10-s on tagasi juba tuttavad start-menüü ja interaktiivne sisu kuvamine elavatel paanidel (live-tiles). Elavad paanid võimaldavad kasutajal sissetuleva uudisvooga vahetult kursis olla. Windows 10 on seni kõige turvalisem Windowsi opsüsteem, kus Windows Defender ja SmartScreen kaitsevad seadet võimaliku pahavara ja viiruste eest ning Windows Hello teeb võimalikuks kasutaja biomeetrilise tuvastamise. Snap ja Task View aitavad kasutajal rakenduste vahel navigeerida ja toimetada mitme rakendusega samaaegselt. Windows 10 uuendused hõlmavad veel:

· veebibrauserit Microsoft Edge, mille abil saab kiirelt veebis ringi liikuda, veebi märkmeid teha ja neid teistega jagada;

· Continuum-funktsionaalsust, mis võimaldab automaatselt vahetada kasutuskogemust töölaua ja puutetundliku seadme vahel ning on suurepärane lahendus 2‑1 seadmete ja tahvelarvutite kasutajatele;

· Sisseehitatud äppe, nagu foto-, kaardi- või muusikarakendused, mis on OneDrive pilvekeskkonna kaudu sünkroonis kasutaja teiste seadmetega;

· Microsoft Phone Companion rakendusi, mis võimaldavad iPhone'i, Androidi või Windows'i telefoniga sujuvalt töötada Windows 10 seadmega.

Tasuta uuendamise pakkumine kvalifitseeritud Windows 7, Windows 8.1 ja Windows Phone 8.1 kasutajatele kehtib ühe aasta.

Esimeste seas saavad Windows 10-e tasuta täisversiooni Windows Insider programmis osalenud ning eesolevate päevadel ja nädalatel jõuab uus opsüsteem lainetena kõikide varasemalt Windows 10 tasuta uuenduse reserveerinud seadmeteni.

Samuti on Windows 10 tänasest elektroonilise litsentsina saadaval Microsofti veebipoes ning karbitootena kohalike edasimüüjate juures. Windows 10 litsentsi orienteeruv jaemüügihind algab 115 eurost (Windows 10 Home versioonil). Uued Windows 10-ga seadmed Ordilt on tänasest müügil Ordi arvutisalongides ja lähipäevil ka teiste edasimüüjate juures.

Rahvusvaheliste tootjate Windows 10 seadmed jõuavad Eestis müüki alates septembrist. Ärikasutajad saavad Windows 10-le üle minna läbi organisatsiooni keskhalduse lahenduste ning alates 1. augustist on vastava hulgilitsentsiga kasutajatel võimalik uuendada oma seadmed ka versioonidele Windows 10 Enterprise ja Windows 10 Education. Täpsem info seadme Windows 10-le uuendamise kohta on SIIN. 

Microsoft Edge ei toeta Eesti ID-kaarti

Eesti kasutajatel tuleb esialgu silmas pidada, et Windows 10-e uus veebibrauser Microsoft Edge ei võimalda praeguses arendusjärgus Eesti ID-kaardiga autentida ning digitaalset allkirja anda.

Microsoft, Riigi Infosüsteemi Amet ja Sertifitseerimiskeskus on antud funktsionaalsuse puudumisest teadlikud ning tegelevad tehnilise lahenduse väljatöötamisega. Microsoft Edge brauseriga saab e-teenuseid turvaliselt kasutada Mobiil ID-ga autentides ja allkirjastades. ID-kaardiga autentimiseks ja allkirjastamiseks on kasutajatel Windows 10-s jätkuvalt võimalus kasutada Internet Explorer-it.