Narva promenaadFoto: Kaspar Käänik
Reisimine
29. juuli 2015, 10:11

10 põnevat kohta Eestis, mida suvel külastada (26)

Suvi on puhkuse ja rändamise aeg, mistõttu soovitan kasutada võimalusi põnevate ja eriliste ehitiste ja kohtadega tutvumiseks. Eelkõige kinnisvara ja arhitektuuri vaatenurgast, kuid ka ajalugu ning loodus ei ole seejuures teisejärgulised. Alljärgnevat valikut ei ole tõenäoliselt võimalik läbi käia ühe reisiga, seega planeeri väljasõite rohkem.

1. Narva rannapromenaad

Narva on viimastel aastatel õide puhkenud. Kuigi suurem osa linnast meenutab endiselt suvalisi magalarajoone, on kesklinn ja eelkõige Narva linnuse ümbruse rannapromenaadid kujunemas tõeliseks jalutaja maiuspalaks. Pimeaia linnaosas säilinud sajanditevanused hooned, täiesti ainulaadne arhitektuuriline ansambel Narva raekojast ja kolledžist, möödumine massiivsetest bastionitest jõe kaldal, lõviskulpuurid ja kirikud, suurepärased vaated Ivangorodi kindlusele.

Soovitan valida Narva suveüritustest meelepärane ning sel suvel seda ajaloolist linna kindlasti külastada. Võimaluse korral liida sellele juurde spaakülastus Narva-Jõesuus, Sinimägede memoriaal ja vaatetorni otsa ronimine, endise uraanilinna Sillamäe linnasüdames asuva stalinistliku arhitektuuri musternäidiste ülevaatamine ning lõpuks veel Valaste joa juures pankrannikul turnimine.

2. Kopli liinid Tallinnas

Kui kavandada Tallinnas mõnusat südasuvist jalutuskäiku, siis mõeldakse ennekõike vanalinnale, Pirita jahtklubile või Nõmme terviseradadele. Aga mina soovitan võtta ette täiesti erilist elamust pakkuv Kopli liinide piirkond ning selle ümbrus.

Tallinna areng on palju võlgu tänu sadamatele Kopli piirkonda koondunud tööstusele ning sellega kaasnenud suuremahulisele sajandivanusele kinnisvaraarendusele. Nüüd on see kõik tasapisi hääbumas, lagunenud arhitektuur on segunenud kaasaegse politseikroonikaga. Vaevu hoomatav silmailu ja selgelt tuntav närvikõdi. Aga täna on seal võimalik veel ringi käia ning kujutada ette, milline see linnaosa oli oma hiilgeaegadel, milline oli sealsete tööstustööliste elu ja melu.

Tegelikult soovitan ringkäik ette võtta jalgaratastel, et sõita läbi ka ümbritsevad kvartalid – Marati ja Kaluri jt tänavad. Ning kindlasti sõita Paljassaare poolsaarele, kus Katariina kaist möödumise järel algab linnuvaatlejate paradiis.

3. Koguva küla ja Katariina kirik Muhumaal

Kui tavaliselt seatakse sammud Saaremaale ning Muhu saar kipub kujunema vaid möödavuhisevate kadakate võsaks, siis sel aastal võiksid teha teisiti. Koguva küla Muhumaal on mitu korda ehedam, kui vabaõhumuuseum Tallinnas. See ongi päris. Ja paljuski tänu põhjanaabritele, kes on talud kokku ostnud, hinnanud saare arhailist arhitektuuri ja säilitanud seda autentsena.

Suvine jalutuskäik Koguva külas on nii nauditav, et tahakski jääda istuma mõne kiviaia äärde kuulama linnulaulu peakohal kõrguvates puulatvades. Loomulikult ära jäta Muhumaal külastamata ka 13. sajandist pärinevat Katariina kirikut. Laheda emotsiooni saad ka Koguva lähedal asuvast jaanalinnufarmist. Päeva krooniks on loomulikult õhtusöök Pädaste mõisas. Pole ime, et Muhu vald sai Delfi rahvaküsitluses Eestimaa kõige parema elukohana enim hääli.

4. Lottemaa Pärnu lähedal Uulus

Lottemaa on pea-aegu et ületamatu. Mitte ainult fantaasiarikkuse või ärilise vaistu poolest, mis on lähedal geniaalsusele. Aga ka sealne arhitektuur on tähelepanuväärne – puudus ju Eestis seni igasugune "lobudike" ehitamise traditsioon.

Kui tavaliselt on arhitektide ideed inseneridele suureks peavaluks ning tellijale suureks mureks oma rahakoti pärast, siis Lottemaa ületab neid kõiki. See on selge sõnum skeptikutele arendajatele/ehitajatele. Pakkige oma auto lapsi täis ning kihutage kohale – veendute ise, et miski pole võimatu. Ja seda kõike muinasjutuliselt lõbusas õhkkonnas. Teie piletiraha aga läheb õige asja toetamiseks.

5. Linnusevaremed

Linnusevaremeid on Eestis ohtralt. Enamasti teatakse Viljandit, Kuressaaret, Rakveret, Haapsalut, Narvat. Aga on veel väga palju põnevaid kohti – Toolse, Rõngu, Helme, Lihula, Vahtseliina, Laiuse.

Kõikjal on sajanditepikkune kividesse talletunud ajalugu ja põnevad legendid. Need varemeteks vajunud kantsid jätavad ohtralt ruumi fantaasiateks ning kõditavad mõnusalt meis igaühes peituvat seiklusjanu. Ükskõik, mis suunas oled mööda Eestit ringi liikumas – väikese kõrvalpõikega on võimalik leida mõni neist mälestistest. Ja kui linnuse varemetest väheks jääb, leidub kümneid ja kümneid muinasaegseid maalinnu, mis pakuvad samuti mõnusalt avastamisrõõmu tekitades tunde, et juured on tõesti sügaval.

6. Eestimaa oma lossid

Eestis on palju kuulsaid mõisaid, Lahemaa rahvuspargi mõisahooned ja -aiad pole ilmselt kellelegi tundmata. Aga ette võib võtta ka täiesti korraliku ringreisi mööda Eestimaa losse. Seejuures soovitan keskenduda Jõgeva-, Põlva- ja Valgamaale. Tõelise lossi mõõdu annavad välja Alatskivi, Cantervilla, Sillapää, Sangaste ja Taagepera lossid. Need ei hiilga küll nii suurejoonelise kunstivalikuga kui Ermitaaž või Versailles, kuid silmailu ja puhast maaõhku jagub kõigile. Kui lisada veel hea kaaslane, ilus ilm, tass cappucinot ning värske salat ... ei oskakski paremat puhkuselt tahta.

7. Piirsalu raketibaas Läänemaal

Kaitseliidu liikmetele teada-tuntud, kuid teistele eestimaalastele ilmselt täiesti tundmatu Piirsalu endine raketibaas on esinduslik näide Vene sõjaväeosade pärandist. Eestimaa on täis selliseid linnakuid, kuid kahjuks või õnneks on loodus tegemas oma tööd ning see jälg on tasapisi kadumas. Suur osa endistest sõjaväebaasidest läksid kasutusest maha juba enne Vene vägede väljaviimist. Piirsalus on näha vägevad raketiangaarid, stardiplatsid, staabi- ja kasarmuhoonete varemed. Piirsalus ringi tiirutamiseks soovitan kaasa võtta maastikurattad, et võssa kasvavavatel teedel mõnusalt tuhiseda. Korralda põnev orienteerumisretk ja leia läbi metsa tee ka lähedal asuvasse endisesse Lintsi sõjaväebaasi. Suurema seltskonna ürituse kavandamisel võiks sisse planeerida airsofti või paintball'i lahingu. Kuna baasis tegutseb Kaitseliidu lasketiir, siis tasuks enne külastust igaks juhuks üle küsida riigikaitsjate ajakava KL Lääne Malevast.

8. Ida-Virumaa kummituslinnad

Kuna meedia on keskendunud üha kasvavale Tallinnale ning vahepeal saavad sõna ka Tartu ja Pärnu, ei teagi enamus eestimaalasi, et meil on olemas päris oma kummituslinnad. Need on kohad, kus sovjetiaegne rasketööstus ja kaevandusmaania dopinguna elu keema ajasid ning mille järele igasugune vajadus koos maailma muutumisega mõnikümmend aastat tagasi ära langes.

Viimase kahekümne aasta jooksul on need linnad ja alevid inimestest tühjaks valgunud. Majade mustendavad klaasideta aknad ning üksikute koerte haukumine mõjuvad õõvastavalt pimedas augustöös. Põnevaimad eksemplarid leiab Ida-Virumaalt, kuid mahajäetud kortermajade rajoone – endiseid kolhoosikeskuseid – leiab ka mitmel pool mujal. Viivikonna ja Sompa on ilmselt kohad, kust selle retkega alustada. Liigse masenduse vältimiseks aga soovitan pärast külastada Kohtla kaevandusmuuseumit ja Kiviõli seikluskeskust.

9. Rotermanni kvartal ja Ülemiste City Tallinnas

Isegi kui sa oled tallinlane, soovitan võtta mõnikord kiirel tööpäeval aeg maha ning minna Rotermanni kvartalisse või Ülemiste Citysse jalutama. Moodne arhitektuur maitsekalt seotuna endise tööstushoonestusega, sumedad sisekvartalid, kutsuvad kohvikud ... See kõik aitab mõista, et ka tänapäevane kinnisvaraarendus ei pea olema ainult kiiruga kokku klopsitud kastid, vaid võib olla ajas püsivat väärtust loov pikem ja terviklik protsess.

Kuna ükski jalutuskäik ega lõõgastus ei saa olla täiuslik hea söögi ja joogita, soovitan sisse astuda Carmen Cafe'sse Rotermannis või restorani Dvigatel Ülemistel. Ja kui Rotermannist või Ülemistest sellist laadi emotsiooni jaoks väheks jääb, siis sea julgelt sammud Telliskivi loomelinnakusse.

10. "Depressiivsed" Eesti väikelinnad

Tõeline rännumees teab, et Eesti väikelinnad ei ole tegelikult üldse depressiivsed. Need on enamasti mõnusad kohad, kus on mõnusad inimesed, kes teevad mõnusaid asju. Need linnad on ilusad ja puhtad. Neis pole just palju maailmaimedele võrdseid vaatamisväärsusi, kuid on piisavalt kontserte, festivale, laatasid jms rahvaüritusi.

Julgen kinnitada, et kõigis Eesti väikelinnades leidub tõelisi arhitektuuripärleid, mida imetleda ja kust ammutada ideid kasvõi oma uue kodu kavandamiseks.

Elva on hästi varjatud pärl villade, järvede, männimetsade ja mitmekülgsete sportimisvõimalustega. Just Elva, aga miks mitte ka Võru, Tõrva, Paide, Lihula, Põltsamaa, Valga vmt, võiks olla sel aastal alternatiiviks Otepääle, Pärnule või Haapsalule. Leia omale sobiv festival ning turismitalu ja ideaalne puhkus on garanteeritud. 

Hea lugeja, anna teada, millist Eestimaa paika soovitad sina augustikuus külastada. Kirjuta oma soovitus kommentaaridesse!