Foto: PantherMedia / Scanpix
Reisimine
22. juuli 2015, 18:16

VAATA AGA: stjuardessiamet ei olegi nii glamuurne (9)

Kuigi endiselt on levinud arvamus, et stjuardessi elustiil on glamuurne ja müstiline nagu 1960ndate kuldajastul ärilennunduses, ei ole see stjuardesside sõnul see kaugeltki nii.

Läbi erinevate sotsiaalmeedia kanalite jagavad stjuardessid oma kõige ootamatumaid ja ebameeldivamaid olukordi ning kogemusi, mis lennukisalongis juhtunud on. Instagramis ja Twitteris kasutatakse selleks teemaviiteid, nagu #crewlife, #passengershaming ja #flyingfeet.

Asjad, mis meile lennureisil võivad tunduda normaalsed, näiteks üle mitme istme magamine, paljajalu käimine või lisaruum vahekäigu arvelt, on vähesed nendest asjadest, mis stjuardesse segavad.

Ühe reisisaatja sõnul ei ole ükski lend eelmisega sama. Tema sõnul ei oska ükski lennuki pardatöötaja kunagi midagi oodata. Igapäev on seiklus, vahendab MailOnline Travel.

Üle kümne aasta stujardina töötanud Dani sõnul on küll välispilt glamuurne – vabad päevad New Yorgis või Pariisis, kiire puhkus Kariibi rannas ja ööbimised parimates hotellides – kuid lennureiside ajal juhtub nii mõndagi.

"Stjuardesside kogukond on suur ja lai," sõnas ta, selgitades et just blogid ja sotsiaalmeedia on kohad, kus pardapersonal kokku saab ja üksteisega pilte ning lugusid jagab.

Üks stjuardessidest selgitab, miks see elu nii paljusid paelub: "See ei ole lihtsalt töö, see on elustiil, mistõttu on raske leida partnerit, kes lepiks sellega, et see pole pelgalt töö. See on elu. Võib-olla veidi kummaline, kuid imeline, rändav elu," sõnas ta, lisades, et kuigi sa oled pidevalt ümbritsetud sadadest inimestest, võib see vahel olla siiski küllaltki üksildane elustiil.

Just see üksindustunne ongi peamine põhjus, miks stjuardessid nii palju sotsiaalmeediat kasutavad. Selle kaudu on lihtne hoida kontakti pere ja sõpradega.

Stjuardesside sõnul on tavapäraseks nähtuseks räpased ja taktitundetud reisijad. Ette on tulnud ka erinavaid veidraid küsimusi. Näiteks kutsus kord üks reisija stjuardessi enda juurde selleks, et küsida, kas nad lendavad, kui lennuk oli enam kui 10 kilomeetri kõrgusel õhus.

Samuti ei pea reisijad paljuks paluda lennusaatjatelt näiteks hambaniiti või muid isiklikke asju nende hügieenitarvete kotist. Lisaks lõigatakse lennureisi ajal küüsi, magatakse üle mitme istme, käiakse paljajalu ning unustatakse ära igasugused viisaka käitumise normid. Kord olid vanemad lasknud oma lapsel kleepida lennuki anka täis värvikirevaid kleepse. Igapäevane nähtus on ka äärmiselt räpased istekohad. 

Kauni vormiriietuse ning pimestava naeratuse taga on aga pimedam pool, mis selle elukutsega kaasneb. Lennureisidel lasevad inimesed ennast vabaks, mõeldes, et keegi avalikult neid ei jälgi. Nii toovad nad kaasa oma koduseid probleeme ja hakkavad neid stjuardessidega arutama.

Dan tunneb ka muret intsidentide pärast, mis lennureisidel aset on leidnud. Paljud purjus reisijad kuritarvitavad salongipersonali, ilma et arugi saaks, et teevad midagi lubamatut. Tihti muutuvad nad üleolevaks ning pealetükkivaks.

Siiski tunnistavad stjuardessid, et armastavad oma tööd nind peavad seda privileegiks. See on paneb mõistma inimeste käitumist ning avab mõistuse ja südame.