Maailma vanimad kivistunud seemnerakud pärinevad tänapäevaste kaanide sugulasteltFoto: ANTONIO BRONIC
Maailm
15. juuli 2015, 12:40

OOTAMATU: Antarktikast leiti 50 miljoni aasta vanune kivistunud seemnerakk (6)

Lõunanabalt kivistisi koguvad teadlased tegid vägeva avastuse - iidse kaani või vihmaussi kookonis on säilinud seemnerakkude jäänused. 50 miljoni aasta vanused rakutükid on vanimad siiani säilinud loomaspermid kogu maailmas, vahendas Popular Science.

Vihmaussid ja kaanid on lähedased sugulased ja tekitavad paaritumisel sültjast massist torukese ehk kookoni, kus hakkavad arenema munad. Aja jooksul muutub kookon kõvemaks, kuid alguses võivad pehmesse kookonisein kinni jääda nii bakterid kui ka suuremad olendid.

See tekitabki muistset loomastikku uurivates teadlastes suurt vaimustust. Nii nagu merevaigust leitakse putukaid, võib ussikookonitest leida baktereid ja muid pisiolendeid, kelle õrnad kehad muidu ruttu häviksid.

Kookonitest avastatud iidvanad spermid on üsna sarnased tänapäevastele ussiseemnerakkude, kinnitas uurimuse autor, Rootsi riiklikus loodusloomuuseumis töötav Benjamin  Bomfleur.

Teadlase sõnul pärines senine rekordvanusega leid merevaigust. Too putukasperm oli umbes 40 miljonit aastat vana. Kõige vanem teadaolev seemnerakk pärineb hoopis taimeriigist ning on 410 miljoni aasta vanune.

Uurimus ja iidsete spermide fotod ilmusid ajakirjas Biology Letters.