Foto: Alar Truu
Tarbija
12. mai 2015, 22:18

HALB UUDIS MEILE: soomlaste alkoholiostud Eestist languses (30)

TNS Emori vastse uuringu andmeil langes mullu alkoholi legaalne sisemüük Eestis 1,5 protsendi võrra, mis on rohkem kui sisetarbimise langusnäitaja, kuna seda mõjutas turistide alkoholiostude märkimisväärne vähenemine – 2,1 protsendi võrra.

"Turistide alkoholiostude vähenemist saab põhjendada Soome tolli tööga, kuna eelmise aasta keskel alustas toll rangemat kontrolli kaasaostetud kogustele, et mõjutada soomlasi ostma alkoholi vaid enda tarbeks," lausus TNS Emori uuringuekspert Aivar Voog. "Siiski ostavad soomlased arvestatava koguse ehk 34 protsenti Eestis müüdavast alkoholist, 2013. aastal oli see näitaja mõnevõrra suurem – 36 protsenti."

Soomlased ostsid eelmisel aastal rohkem õlut ja veini ning vähem kangeid alkohoolseid jooke ja muid lahjasid jooke.

"Soome turistide põhilisteks ostukohtadeks on laevad ja sadamapoed. Eelmise aasta lõpus TNS Emori poolt Soomes tehtud küsitlus näitas, et kõikidest Eestit külastanud Soome turistidest ostis alkoholi kaasa 82 protsenti ja nad kulutasid alkoholi kaasaostmiseks keskmiselt 129 eurot ühe ostja kohta. Soomlaste endi hinnangute põhjal nende ostukogused vähenesid võrreldes eelnenud aastaga," ütles Aivar Voog.

TNS Emori uuringu andmeil on Eesti elanike üldine alkoholi tarbimine viimasel kolmel aastal olnud langustrendis – eelmisel aastal vähenes alkoholi tarbimine 0,9 protsenti. Kui 2014. aastal tarbis uuringu andmeil iga elanik kokku 10,17 liitrit absoluutalkoholi, siis 2013. aastal oli see näitaja täpsustatud andmetel 10,26 liitrit ning võrdluseks 2011. aastal 10,6 liitrit.