Pildil Soome alkoturist Tallinna sadamas.Foto: Laura Oks
Eesti uudised
9. aprill 2015, 13:09

Soome meedia: Eesti tõstab alkoholiaktsiisi – kas viinarallil on lõpp? (22)

Yle uudisteportaal kirjutab, et kuna Eesti uus valitsus otsustas sellel ja järgnevatel aastatel alkoholiaktsiisi oluliselt tõsta, siis hakkavad soomlased ajapikku tõenäoliselt vähem vägijooki Eestist Soome tarima. 

Soome tervishoiuameti (THL) spetsialist Esa Österberg ütles väljaandele, et igasugune maksutõus, mis Soome ja Eesti hinnavahet vähendab, mõjutab inimeste käitumist ning ilmselt hakkab soomlaste viinaralli kõrgema aktsiisimaksu tõttu vaibuma.

Östeberg lisas, et alkoholi importimine Eestist aga siiski seetõttu ei lõppe. Tema hinnangul peaks radikaalseteks muudatusteks alkoholi impordis maksumäärad veelgi suuremad olema.

Östeberg nentis, et soomlased külastavad oma lõunanaabrit ka muudel põhjustel kui ainult odav alkohol, kuid isegi siis ostetakse Soome naastes ikka märjukest kaasa, eriti, kui see on kasvõi natukene odavam.

2015. aastal tõstetakse Eestis alkoholiaktsiisi 15%. 2018. aastast tõstetakse juba nii tubaka- kui ka alkoholiaktsiisi 10% aastas.

Aktsiisimäärade tõstmine piirab tervistkahjustavate toodete kättesaadavust ja tarbimist ning ühtlasi suurendab riigieelarve tulusid.