Foto: Vida Press
Reisimine
21. märts 2015, 08:00

Nädalalõpp Roomas: ise kolmepäevast puhkust kokku pannes võid säästa ligi 70 eurot (6)

Eesmärk: selgitada välja, kas ja kui palju õnnestub raha säästa, kui minipuhkust plaanides otsida lennupiletid ja majutus ise, mitte reisibüroost osta.

Järeldus: kui kuu aja pärast puhkusele minnes säästad pileteid ja hotelli sebides ligi 70 eurot, siis sügisel sõites vaid 1,5–20 eurot.

Kui suvepuhkus on alles mägede taga, siis miks mitte veeta üks pikem nädalalõpp mõnes Euroopa suurlinnas. Õhtuleht uuris neljalt reisifirmalt kolmepäevase Rooma reisi pakkumist, et selgitada välja, kas ise samaväärset puhkust kokku pannes õnnestuks ka veidi kokku hoida.

Saatsin GoTravelile, Reisieksperdile, Estravelile ja Nordland Travelile ühesuguse päringu. Täpsemalt soovisin pakkumist kolmepäevasele Rooma reisile, mis sisaldaks lennupileteid ja majutust kahele. Sihtkoha valisin sellise, kuhu Tallinnast otseühendust pole.

Sõita soovisin 24.–26. aprillini või 1.–3. maini. Usus, et varakult broneerides saab soodsamalt puhata, palusin pakkumist ka septembrikuuks. Sügisel jätsin kuupäevad lahtiseks, ainsaks tingimuseks oli, et reis toimuks reedest pühapäevani.

Juba 13 minuti pärast GoTravel vastaski. Soodsaimaid pileteid (365 eurot) pakuti mulle 24. ja 26. aprilliks vastavalt Tallinnast ja Roomast algavale AirBalticu reisile. Soodsaimaks majutuseks pakuti aga kesklinna lähedal asuvat kahetärnihotelli, kus kaks ööd kaheinimese toas maksaks ühele 79,50 eurot, hinnas oleksid ka hommikusöögid.

Ise sain AirBalticu kodulehelt samadele lendudele piletid kätte 317 euroga. Samaväärse öömaja leidsin booking.com lehelt aga 66 euro eest. Seega ise reisi organiseerides õnnestuks säästa ligi 62 eurot ehk peaaegu ühe inimese kahe öö majutuse raha.

Kuna üle 300 euro lennupiletite eest maksta tundus palju, küsisin ka pakkumist Riiast algavale lennule ning edasi-tagasi bussipiletitele Riiga. GoTravel pakkus 299euroseid lennu- ja 42euroseid bussipileteid. Reisikonsultant juhtis tähelepanu ka sellele, et kuna minekul on lennuaeg varajane, tuleb Riiga sõita juba eelmisel õhtul ning lennujaama sõitvat bussi pole neil kummaski suunas pakkuda. AirBalticu kodulehelt sai piletid kätte 270 euroga ning Ecolines’i bussiga Riiga ning tagasi 20 euroga. Viimasel juhul peab bussi peale minema aga juba 23. aprilli õhtul ning lennujaamas tuleb lendu ligi 7 tundi oodata. Tagasi tulles on ooteaeg aga palju lühem ning kokkuvõttes tuleks ise bussi- ja lennutranspordi kombineerimine 51 eurot odavam kui reisibüroo kaudu asja ajades.

Estravel pakkus pileteid AirBalticu samadele lendudele 14 eurot kallimalt kui Go Travel ehk 379 euro eest. Ööbimiseks aga 54 euro eest kahetärnihotelli Termini piirkonnas. Kõige odavama samaväärse majutuse antud piirkonnas leidsin ma booking.com lehelt 66 euroga. See on küll 12 eurot kallim, aga lennupiletid oleksid siiski ise ostes 62 eurot odavamad. Estraveli puhul on aga konks selles, et teenustasude vältimiseks tuleks mul vormistada endale kuldkaart, mis maksab 16 eurot. See tõstab reisi maksumuse 449 eurole, ise plaanides saaksin 66 eurot odavamalt.

Lennupileteid ostes uuri hoolikalt ka kellaaegu

Reisiekspert pakkus kõige soodsamaid pileteid Rooma lendamiseks Frankfurdi kaudu. 277 eurot tundus aga liiga hea, et tõsi olla, ning kui lennuaegu vaatasin, selguski, et 24. aprilli hommikul Tallinnast lendu alustades jõuaksin kohale alles õhtul poole kuue paiku. Seepärast jääb ka Reisieksperdi parimaks variandiks juba tuttav AirBaltic, sedakorda 350 euro eest.

Ööbimiseks pakkus Reisiekspert kolmetärnihotelli koos hommikusöökidega, hind 108 eurot inimene. Ise leidsin ma samas piirkonnas 18 eurot soodsama majutuse. Ehk kui lend ja hotell kokku arvestada, õnnestunuks jällegi üle 50 euro säästa.

Nordland Travelilt ei saanud ma küll kaks ööpäeva vastust, aga ootamine ja helistamine olid seda väärt – neilt õnnestus mul saada parim pakkumine. Lennufirmaks jällegi AirBaltic, aga nüüd 336,50 euro eest ning ööbimiseks 80 euro eest kahetärnihotell kesklinnas koos hommikusöökidega. Mul endal 91 eurost soodsamat pakkumist leida ei õnnestunud. Niisiis Nordland Traveli reis läinuks maksma 416,50 eurot ja ise sebides suutnuks ma säästa vaid 8,5 eurot.

Sügisel võid säästa vaid poolteist eurot

Teades lennupiletite hinnareeglit – mida varem ostad, seda soodsamalt saad –, lootsin sügisese reisi tunduvalt odavamalt saada. Nii ka oli.

GoTravel pakkus mulle 11.–13. septembrini edasi-tagasi AirBalticu lennupileteid 256 ja Nordland Travel 219,50 euroga. Lennufirma kodulehelt ostes tuli nende eest välja käia 218 eurot (aprillis küsiti 317 eurot).

GoTraveli pakutud 79eurose kesklinna lähedal asuva kolmetärnihotelli asemel õnnestus mul leida samaväärne hotell 57,50 euro eest. Seega ise reisi kokku pannes hoiaks ma ka septembris kokku peaaegu 60 eurot.

Nordland Traveli klienditeenindaja sõnul saaks septembris kahetärnihotelli kesklinnas kätte umbes 80 euroga. Paremaid pakkumisi ei suutnud minagi booking.com lehelt leida ja kokkuhoidu ei tekkinudki – õnnestus lennupiletite ja öömaja pealt säästa ainult 1,52 eurot. Sellist summat poleks küll kahju reisikorraldajale välja käia, enda aeg on kindlasti märksa enam väärt.

Reisiekspert pakkus soodsamaid pileteid aga 25.–27. septembrini hinnaga 194 eurot. Lennufirma kodulehelt ostes saaks need kätte 161 euroga. Majutuseks pakuti kolmetärnihotelli koos hommikusöökidega 55 euroga. Kuigi ma ise suutsin samaväärse hotelli leida 66 euro eest, säästaks ise tegutsedes ikkagi 22 eurot.

Estraveli lennupiletid samaks ajaks on aga 11 eurot kallimad kui Reisieksperdil ehk 205 eurot. Ka hotelli eest küsitakse 27 eurot rohkem ehk 82 eurot. Ka nüüd ei õnnestunud mul endal nii odavamat majutust leida, minu soodsaim öömaja maksnuks 110 eurot. Hindade vahe tuleb seega 16 eurot, aga kui arvestada juurde ka Estraveli kuldkaardi hind, siis säästab ise broneerides 32 eurot.

*Kõik loos märgitud hinnad on 16.–18. märtsi seisuga.