UJUB VÕI UPUB: Tegemist on käed-külge-näitusega, kus kõik eksponaadid on katsetamiseks.Foto: Lennusadam
Reisimine
14. märts 2015, 07:00

Mida põnevat teha koolivaheajal Tallinnas? (3)

Käes on kevadine koolivaheaeg. Selleks, et noored oma puhkust maha ei magaks, toimub pealinnas palju igasuguseid üritusi, kuhu tasuks kaugemaltki kohale sõita. Millega siis vaheaega sisustada.

Energiakeskusesse kosmost avastama

16.–19. märtsini kella 10–15 ootab Energia avastuskeskus 8–12aastaseid teaduspäevale "Avasta kosmos".

Külastada saab näitust, nuputada vastuseid viktoriiniküsimustele, meisterdada LED-lambiga planeeti ja osaleda pildifüüsika töötoas. Peale selle saab vaadata planetaariumifilmi "Tähetolm ja Päikese pere" ning tutvuda välgu- ja staatilise elektri demonstratsioonidega.

Päeva hind 15 eurot. Vajalik eelregistreerimine aadressil [email protected] või telefonil 620 9023.

Vanemaid lapsi ja lapsevanemaid, kes tahavad teada, kui lahedate asjadega nende lapsed iga päev tegelevad, oodatakse 20.–22. märtsini võrgupeole VG Party. Proovida saab kümneid uue generatsiooni mängukonsoole.

Kes soovib aga niisama keskust uudistama minna, siis interaktiivne näitus "Kosmose kõla" tutvustab virmaliste laulu, tähtede helikõla jms.

Omal nahal saab tajuda kosmoselaeva stardihetke, kuulata, millist müra teeb rakett startides ning kuulata kosmoselaeva Sojus astronaudi mõtteid enne kosmoselaeva pardale astumist.

Lisaks saab kaasa elada astronautide lennueelsetele treeningutele. Pilet õpilasele 7, täiskasvanule 9 eurot.

Asukoht: Põhja pst 29

Avatud: E–R 10–19, L–P 11–19.

Tekita laineid või päästa end uppuvalt laevalt

Lennusadamas avatud näitus "Ujub või upub" on koolilastele kui loodud. See on käed-külge näitus ehk kõik eksponaadid on katsetamiseks, et saada selgust, kuidas mõjuvad loodusjõud, kuidas liiguvad laevad või mida leidub vee all.

Näitusel saab tekitada laineid ja veekeeriseid, päästa end uppuvalt laevalt, juhtida laevu läbi lüüside, minna vee alla ja teha palju muud põnevat. Koolivaheajal toimuvad näituse alal päeval kell 12.30 ja 14.30 Teadusteatri esitlused, kus peaosas on vesi ning efektseid katseid saab hiljem koduski järele teha.

Pilet õpilastele 7 eurot, alla 9aastased lapsed saavad muuseumisse tasuta. Piletiga saab osaleda ka kell 13 toimuval ekskursioonil.

Asukoht: Vesilennuki 6

Avatud: T–P 10–19

Teadusdate Solarise keskuses

Üritus saab avalöögi 19. märtsi hilisõhtul tasuta kinoseansiga Artises, kus kell 22 näidatakse festivali "Just Film" hittfilmi "Me @The Zoo". Öökino on soovituslik 16aastastele ja vanematele.

Järgmise päeva lõunal kerkib Solarise aatriumisse Teadusavastuste akadeemia, kus on kõigil teaduse- ja tehnoloogiahuvilistel noortel võimalus osa saada põnevatest esitlustest ja töötubadest.

Filmisõbrad aga saavad proovida režissööri, filminäitleja või operaatori ametit ning teha valmis päris oma filmi, mis linastub päeva lõpus suurel ekraanil.

Väikesed teadusesõbrad on samal päeval oodatud Miiamilla lastemuuseumisse Kadriorus ja Kalamajas, kus saab päeva jooksul teha lõbusaid füüsika- ja keemiakatseid, kuulata taevalikke lugusid tähetornis ning ehitada valmis kell.

Programmi lõpetab Energia Avastuskeskuses kell 20 algav tasuta ööloeng "Öös on energiat", kus Voldemar Kolga ja Enn Kasak räägivad eksperimentidest psühholoogias ning arukast inimesest.

Laseritega mängima või seiklusrajale turnima

Megazone’i seikluskeskuses saab linnaagulit meenutavas saalis põmmutada üksteist laserpüstolitega. Paksu tossu täis ruumis sähvivad välklambid ning kostab vali muusika.

Mängijad kannavad veste, mis loendavad punkte ning hiljem selgub parim mängija. Lubatud lastele alates seitsmendast eluaastast. 20 minutit mängimist maksab E–N 5 eurot, R–P 6 eurot.

Samas asub ka siseseikluspark, kus saab lae all ronida erineva raskusega radadel (15 eurot) või läbida Segway takistusrada (13 eurot). AirBag Jump kujutab endast hüppeid kolme ja viie meetri kõrguselt suurde õhkpatja (5 euro eest saab 30 minutit hüpata). Neile lõbustustele pääsevad vähemalt 120 cm pikkused lapsed.

Järjekordade vältimiseks tasub aeg broneerida.

Väiksemaid võiks aga huvitada Skyparki batuudikeskuses (päevapilet 6,80 eurot).

Megazone: Tartu mnt 80d

Avatud: E–R 12–21, L 10–22, P 10–21

Skyparki: Pärnu mnt 139e

Avatud: E–R 12–22, L–P 10–22

Loomaaeda jalutama ja filmi vaatama

Tallinna loomaaia kolm linna-laagrit täitusid küll kohe, aga 19. märtsil on kõik oodatud loomaaia keskkonnahariduskeskuse auditooriumisse Matsalu loodusfilmiõhtule "Alpide habekotkaid" vaatama (pilet 2 eurot).

Sama summa eest saavad õpilased iga päev ka loomaaias niisama ringi uudistada. Keda praeguste heitlike ilmadega on lootust näha?

"Suur hulk loomi on kõigile nähtaval ja enamikul veel ikka kaunis talvekarv seljas," ütleb loomaaia direktor Mati Kaal. Elevandimajja võiks näiteks vaatama minna siinai ogahiire peret, troopikamajas sündis jõerail järglane, ühtlasi täienevad kodukitsede ja kameruni kääbuskitsede read. Eelmisel nädalal lasti kokku vööthüäänid Kati ja Paul ning faasanid valmistuvad pulmamängudeks.

Asukoht: Paldiski mnt 145

Avatud: E–P 9–19, kassa suletakse kaks tundi varem.

Võta osa viiepäevasest treeningust

Esmaspäeval algab sportlik töönädal 15–26aastastele noortele. Kui esimene päev kulub terviseseminarile ja -analüüsidele, siis teisipäevast pühendutakse jooksu- ja venitusharjutustele, jooksja jõutreeningutele jne.

"Kogu nädala eesmärk on, et treenimisega tutvumine oleks lõbus ja mänguline ning tekitaks soovi enda tervise eest paremini hoolt kanda. Jooksutrenn sellepärast, et jooksmisega alustamine ei nõua väga palju raha, vahendeid ega aega. Nädala jooksul saavad noored treeneri käest baasteadmised, mis siis aitavad edaspidi neil ise jooksutreeningutega edasi tegelda," selgitab Tallinna spordi- ja noorsooameti spetsialist Heili Griffith.

Osalustasu 20 eurot. Vajalik eelregistreerimine aadressil www.tallinn.ee/est/noorteinfo/treeningprogramm. Treeningud toimuvad Tallinna spordihallis (Herne 30).

Tsirkust tegema või orienteeruma

Kesklinna noortekeskus kutsub 17. märtsil kell 16 žongleerimise töötuppa. 20. märtsil kell 16 aga oodatakse samasse šabloonikunsti töötuba.

19. märtsil kell 18 on 16–26aastased teretulnud orienteerumismängule Kadrioru parki. Mängijad jaotatakse 3–4liikmelistesse võistkondadesse, kõik saavad endale kaardid ning umbes tunni aja jooksul tuleb mitmesugustele küsimustele Kadrioru piires ringi liikudes vastused leida. Vajalik eelregistreerimine aadressil [email protected].

Bastioni käigud
Tallinna muldkindlustuste arvukad salapärased käigud ehitati koos Bastionidega 17.–18. sajandil, kuid tõsisemas sõjategevuses ei osalenud bastionid kunagi ja nii ei leidnud ka käigud aktiivset kasutamist.

Juba 18. sajandil hakati neid osaliselt laoruumidena kasutama. 1,5 meetri laiustesse paekivist käigutunnelitesse pääseb ainult koos giidiga. Tubli tunnike maa all lõpeb reisiga ajarongil. Õpilase pilet maksab 3,20 eurot ja vajalik on eelregistreerimine aadressil kok&linnamuuseum.ee või telefonil 644 6686.