PARK GÜELL: Antoni Gaudi rajatud kuulsast pargist avaneb suurepärane vaade linnale.Foto: Vida Press
Reisimine
28. veebruar 2015, 07:00

Saja euroga nädalaks Barcelonasse (4)

Kataloonia pealinnast Barcelonast unistades pidin tõdema, et paraku küsivad reisifirmad nädalase puhkuse eest 400–600 eurot. Nii pidin otsima odavama viisi, kuidas põhjamaisest kliimast korraks päikese kätte põgeneda.

Kuigi reisifirmast pakettreisi ostes lendaksin üldjuhul mõne mugavama lennufirmaga, võin ühest Euroopa otsast teise vabalt sõita ka odavlennufirmadega, nagu näiteks Ryanair, AirBaltic või EasyJet. Mõnetunnise lennu puhul pole mugavus tähtis. Eriti, kui see tähendab ligi sadat säästetud eurot.

Mina otsisin odavaid lende veebilehtedelt www.drungli.com, www.bookinghouse.ee ja www.skyscanner.net. Lüües Drunglis sisse alguspunkti ja plaanitud reisikuupäevad, pakub otsingumootor välja kõige odavamad lennud.

Teine võimalus on otsida sihtkoha järgi, siis pakub Drungli välja kuupäevad, millal kõige soodsamalt kohale saab. Mina leidsingi Drungli kaudu Riia–Barcelona piletid vaid 25 euro eest. Tagasilennu leidsin Bookinghouse’ist.

Kojusõiduks oli odavaim variant Barcelonast umbes 100 km kaugusel asuvast Reusist Londoni kaudu Tallinna lennata. Koos Tallinna–Riia bussipiletiga kulus sõidule 100 eurot.

Kindlasti oleks pikalt reisi plaanides veelgi soodsamaid pileteid võinud leida, aga mina viisin oma plaani ellu napi kuuga.

Metroo viib kõikjale

Barcelonas olles on kõige mugavam reisida metrooga. Kümnekorrapilet maksab umbes kümme eurot ning see kehtib kogu ühistranspordis. Metrooliinid ulatuvad sõna otsese mõttes ühest linnaservast teise ja nagu ikka suurlinnades, on metroo ka kõige kiirem ja turistile loogilisem liiklusvahend.

Sama kümnekorrapiletiga saab sõita ka Tibidabo mägiraudtee ja Montjuici köisraudteega, mõlemad on omaette kogemus. Sama pilet viis mind ka rongiga linnast välja Montserrat’ kloostri juurde.

Kui ilm ja jaks lubavad, saab päris palju põhivaatamisväärsustest ka kõndides ära vaadata. Jalutuskäigud on küll pikad, samas saab just niimoodi kõige paremini aimu Barcelona linnaosade omapärast ja iseloomulikust arhitektuurist.

Kohalikud pakuvad tasuta majutust

Minul õnnestus oma sõitmised nii hästi läbi mõelda ja piisavalt palju ka jalgsi vantsida, et nädalaga kulus Barcelonas sõidu peale vaid kümme eurot.

Hotelle ja hosteleid minu tagasihoidlik tudengieelarve ette ei näinud.

Nii sukeldusin reisi plaanides järjekordsesse kasulikku veebilehte www.couchsurfing.org.

Sohvasurfamine on justkui teises linnas elava sõbra juures peatumine, lihtsalt selle vahega, et sõpradeks saadakse alles reisil. Tuhanded inimesed kogu maailmas on valmis rändureid enda kodus hea meelega vastu võtma.

Kõigepealt lõin endale veebi­lehel konto, et saaksin sihtkoha järgi hakata otsima võõrustajaid, kes on valmis oma kodus spontaanselt hosteli avama. Lugesin võõrustajate profiilidelt nende elu ja huvide kohta, samuti süvenesin nende kohta kirjutatud kommentaaridesse. Kõige usaldusväärsemat infot inimese kohta annab just varasemate ööbijate tagasiside.

Mina veetsin Barcelonas kuus ööd Kolumbias sündinud rootslase Alexi diivanil. Tema korter asus imeilusa gooti kvartali ja Barceloneta rannarajooni piiril – paigas, kus hotellitubade hinnad on minusugusele tudengist turistile liig mis liig.

Minu ja sõbranna päralt olid peale elutoa ka noormehe köök ja vannituba ning reisi lõpuks tundus, nagu oleksime juba pikka aega korterikaaslased olnud. Õhtuti rääkisime Alexile oma päevast, tema jutustas meile oma elust.

Kellele mõte võõra inimese kodus ööbimisest ei meeldi, võib säästureisi plaanides uurida Airbnb teenust. Veebilehe www.airbnb.com kaudu üürivad kohalikud turistidele kas oma korteri või toa.

Võrreldes sohvasurfamisega, peab sellise elamise eest küll maksma, aga siiski märksa vähem kui hotellis ja tihti kuulub hinna sisse ka hommikusöök. Kui sama raha eest võib ka hostelist peavarju leida, siis samaväärseid elutingimusi mitte.

Nädalavahetusel tasuta mitmesse muuseumi

Paljud Barcelona muuseumid avavad mõnel päeval oma uksed tasuta. Picasso muuseumi, kus tavapäeval maksab pilet 11 eurot, saab tasuta sisse pühapäeviti kella kolmest ja neljapäeviti kella seitsmest õhtul.

Turistidele on see muidugi teada ja nii lookleb tasuta päevadel muuseumi ees vähemalt pooletunnine järjekord. Priipääsme saavad ka õpilased ja tudengid.

Imeilusas lossis asuv Kataloona kunstimuuseum avab oma uksed tasuta laupäeviti kell kolm. Suvel saab muuseumi ees neljapäeviti ja reedeti õhtupimeduses tasuta imetleda ka võimsat purskkaevude muusika- ja valgussõud.

Peaaegu pooli Barcelonas müüdavaid postkaarte kaunistavad Antoni Gaudi modernistlikud ehitised. Gaudi maju ja teisi modernistlikke ehitisi märgivad Barcelona kõnniteedel Ruta del Modernisme kivid ning nende järgi liikudes näeb ära kõik olulisemad arhitektuuripärlid. Selleks tasub juba kodus välja printida kaart aadressilt http://tinyurl.com/nl3exqv.

Kuulsa La Sagrada Familia kirikusse pääsemise eest küsitakse ligi 19 eurot. Kes aga päris kunstiajaloolane pole, saab kiriku­elamuse kätte ka juba peaaegu sada aastat ehitatavat pühakoda väljastpoolt vaadates.

Antoni Gaudi loodud Park Güelli, kust avaneb imeline vaade kogu linnale, pääseb tasuta, kuid Gaudi meisterlike mosaiikide lähiuurimiseks peab lunastama seitsmeeurose pileti. Tuleb tunnistada, et mulle tasuta emotsioonist täiesti piisas.