Turistilõksude läheduses maksavad toidud tavaliselt poole rohkem ning maitsevad kaks korda kehvemini kui huviväärsusest kaugemal. Foto: Reuters
Reisimine
21. veebruar 2015, 07:00

Ära käitu reisil nagu turist! (4)

Enamasti soovitatakse, kuhu sa võiksid reisil olles minna ning mida teha. Samas on palju asju, mis võivad reisil asjatult nii raha kui aega raisata. Järgnevad portaali nomadicmatt.com soovitused aitavad sul soodsalt rännata.

Ära söö vaatamisväärsuste läheduses

Turistilõksude läheduses maksavad toidud tavaliselt poole rohkem ning maitsevad kaks korda kehvemini kui huviväärsusest kaugemal. Kuna restorani omanik teab, et klient teist korda juba naljalt enam tema juurde ei satu, pole põhjust kvaliteedi pärast muretseda. Väldi läikivate ja mitmekeelsete menüüdega restorane, need on kindlasti turistilõksud. Kindlasti tasub lugeda kohalike hinnanguid toidukohtadele mobiilirakendustest Yelp, Foursquare või OpenRice.

Ära vaheta lennujaamas raha

Lennujaamas on halvimad vahetuskursid, mistõttu tasub maksmiseks kasutada pigem krediitkaarti või võtta pangaautomaadist välja sularaha. Kui sul on aga tõesti vaja valuutat vahetada, mine kohalikku panka kesklinnas – seal on parem kurss ning väiksem teenustasu.

Ära otsi lennupileteid ainult Eesti portaalidest

Otsides lennupileteid vaid suurematest kohalikest reisiportaalidest, kahandad sa suuresti oma võimalusi leida häid pakkumisi. Paljud leheküljed ei näita üldse odavlennufirmade ning hooajaliste lendude pakkumisi. Soodsaid pileteid tasub otsida näiteks portaalidest Skyscanner, Momondo ja Google Flights.

Ära loobu reisikindlustusest

Paarkümmend või rohkem eurot reisikindlustuse peale võib tunduda esialgu mõttetu lisakuluna, kuid sa ei tea kunagi, mis reisil juhtuda võib. Kui peaksid arstiabi vajama, katab kulud reisikindlustus. Sõltuvalt vajaminevast abist võivad kulud ulatuda sadade, kui mitte tuhandete eurodeni.

Ära põlga hosteleid

Sageli suhtuvad inimesed hostelitesse kui räpastesse öömajadesse, mis on suunatud vaestele üliõpilastele. Kui veel kümmekond aastat tagasi see võiski olla nii, siis tänapäeval on paljud hostelid nii mõnestki hotellist isegi puhtamad. Peale selle on neist paljudes olemas ka kaheinimese toad, hommikusöök Rootsi lauas jm, lennujaama transfeer, jalgrattalaenutus jms.

Ära kuluta taksosõidule

Kasuta võimalikult palju ühistransporti. Taksosõitu tasub kaaluda vaid siis, kui saad summa mitme inimese peale ära jagada või kui sul on vaja jõuda kuhugi hilisõhtul või varahommikul.

Ära broneeri reisi liiga vara

Lennupileteid tasuks osta kolm-neli kuud enne reisi, sest just siis hakkavad lennufirmad vastavalt nõudlusele hindu langetama (sageli küll ka tõstma). Lõbusõitu või ekskursiooni ostes oota viimase minutini. Korraldajad peavad laevad ja grupid täis saama, nii võid sa leida hämmastava viimase hetke pakkumise.

Ära aja pealt koonerda

Aeg on raha. Sa võid küll mitme ümberistumisega mõnikümmend eurot säästa, kuid kas see on väärt seda, et tülpinuna sihtkohta jõuda. Parem oleks siiski otselennu eest veidi rohkem maksta ja puhkust rõõmsana alustada.

Ära karda ööbida lahke võõrustaja diivanil

Couchsurfing ja Hospitality Club võrgustike kaudu saab tasuta mõne kohaliku juures ööbida ning sealse kultuuriga tutvuda. Alati ei panda sind ka diivanile magama, vaid sa võid saada omaette voodi, toa või lausa külalistemaja. Samuti ei ole need võrgustikud mõeldud ainult üksinda reisijatele. Paljud pered kasutavad seda võimalust uute sõprade leidmiseks ning oma lastele maailma näitamiseks.