Suusatada on mõnus!Foto: MARI LUUD
Reisimine
15. veebruar 2015, 07:00

Suusareisile, kaks kätt taskus (1)

Üha sagedamini juhtub, et ka inimene, kes pole iial talispordist lugu pidanud, leiab end suusamäelt.

"Ma kasutasin koolis kõiki võimalusi, et suusatunnist viilida," naerab kolme lapse ema Mairit. "Poleks eluilmas uskunud, et võin suusareisidest sõltuvusse sattuda! Nagu alati – kõiges on süüdi mees."

Abielludes juhtus nii, et tihedamini hakati läbi käima mehe sõpruskonnaga, kes kõik olid rohkem või vähem spordipoisid.

"Igal talvel pandi kamp kokku ja käidi vähemalt ühel suusareisil kusagil kaugemal, nädalavahetustest kohalikel mägedel rääkimata," meenutab Mairit.

"Mina istusin muidugi kodus – ma ju vihkan suusatamist!"

Varustuse saab kohapealt

Kord aga, kui lapsed olid juba suuremad, tekkis plaan nemadki kaasa võtta. Mees rääkis Mairitile augu pähe – tulgu niisama kaasa, saab ka rutiinist välja.

"Selle plaaniga läksingi – et vaaritan neile siis seal süüa ja passin kogu seltskonna lapsi. Aga läks nii, et Himoselt tagasi tulin küll sinise põlve, aga juba väikese vaimustusekübemega."

Sestpeale on igatalvised suusareisid, kohalike mägede külastamisest rääkimata, pere puhkuseplaanides kindlalt paigas. Igal aastal püütakse minna uude kohta.

"Et minu mäevaimustus sai alguse Himosel, on mul selle paiga suhtes siiani kõige soojemad tunded," ütleb Mairit.

"Hea lähedal käia ka, vahel võtame perega nii-öelda plaaniväliseltki mõne pika nädalalõpu."

Et Mairit läks esimesel korral seltskonnaga kaasa igasuguse mäelemineku plaanita, rentis ta kogu varustuse kohapealt.

"Nii on jäänudki," ütleb ta. "Järgmise reisi eel ostsin küll saapad. Kõik soovitasid, et nii on mugavam. Edasi soetasin – edeva naisterahva asi! – jupikaupa rõivastust, aga muu rendin endiselt kohapealt. Kaks kätt taskus on palju lihtsam reisida."

Varustuse hooldus oluline

Kuutsemäe puhkekeskuse tegevjuht Peeter Ilmas nimetab suusavarustuse laenutuse üheks plussiks ka seda, et reeglina on üürivarustus korralikult hooldatud, ning märgib, et kui suusatamine piirdub talvel ainult mõne korraga, on üürimine majanduslikultki kasulikum.

Lennureisidel jääb kasinama pagasiga reisides ära hulk sekeldusi, sest lennufirmadel kehtivad pagasile üsna erinevad nõuded ja see, mis eelmisel reisil polnud probleem, võib osutuda selleks mõne teise firma lennukiga lennates.

"Mõni lennufirma võtab suusad tasuta lennule, kuid lumelauda ei aktsepti, mõni lubab suusakotis vedada vaid ühe paari suusavarustust, teine ei pea kiivrit varustuse osaks," tõi Tallinna lennujaama maapealse teeninduse juht Tiit Kepp Õhtulehele näiteid.

Estonian Airi lendudel kehtivad suusavarustusele eripagasi transportimise nõuded, selle lennule aktseptimiseks on vajalik lennufirma kinnitus. Kui eripagasi olemasolu selgub vahetult enne lendu, võib küsitav lisatasu olla väga suur.